Evenimentul Zilei > Actualitate > CULISELE SCANDALULUI DE LA REALITATEA TV. TVR A PRODUS RUPTURA dintre Dorin Chioțea și postul TV. Amănunte INCENDIARE despre interviul cenzurat al lui Dacian Cioloș la televiziunea publică și PLANURILE DE VIITOR ale jurnalistului
CULISELE SCANDALULUI DE LA REALITATEA TV. TVR A PRODUS RUPTURA dintre Dorin Chioțea și postul TV. Amănunte INCENDIARE despre interviul cenzurat al lui Dacian Cioloș la televiziunea publică și PLANURILE DE VIITOR ale jurnalistului

CULISELE SCANDALULUI DE LA REALITATEA TV. TVR A PRODUS RUPTURA dintre Dorin Chioțea și postul TV. Amănunte INCENDIARE despre interviul cenzurat al lui Dacian Cioloș la televiziunea publică și PLANURILE DE VIITOR ale jurnalistului

Mass –media din România a fost bulversată, vineri dimineață, de știrea că Dorin Chioțea a fost scos de pe sticlă de la Realitatea TV. Interesant este că, în ziua parade militare, Dorin Chioțea a lăudat transmia de la Parada de Ziua Națională a României făcută de Antena 3. Evenimentul Zilei a aflat, pe surse, culisele conflictului de la Realitatea TV.

Totul a pornit cu o seară înainte de Ziua Națională a României,  atunci când TVR  i-a anunțat pe cei de la Realitatea TV că nu le mai asigură semnalul pentru a transmite în direct parada militară de la Arcul de Triumf. Conform unor surse, decizia reprezentanților televiziunii publice ar fi venit după ce Rareș Bogdan, moderatul emisiunii “Jocuri de Putere”, a criticat decizia postului public de a difuza interviul cu Dacian Cioloș după ce se termină campania electorală. În acel moment, angajații Realitatea TV au muncit toată noaptea pentru a putea produce o transmisie proprie a parade de Ziua Națională a României. De asemenea, Rareș Bogdan a decis să își doneze salariul de pe luna decembrie celor care au contribuit la acest efort colectiv. Deși este greu de crezut că Dorin Chioțea nu a știut de această situație ingrate, jurnalistul a lăudat de Ziua Națională a României transmisia unei televiziuni concurente, în speță Antena 3.

Regie impecabilă, cadre de nivel mondial și, mai ales, comentarii fără cusur cu evidențierea multor detalii. Semnalul HD a fost asigurat de Studio Video Art – compania lui Ticu Alexe, a lucrat si pentru UEFA/ Liga Campionilor – cu 20 de camere. Bravo, mă înclin!
Remarc si eu gestul urat al TVR, care a taiat emisia pentru Realitatea punandu-ne in fata faptului implinit. Nu se face asta intre profesionisti”, scria Chioțea, ieri, când posturile TV difuzau parada militară de la Arcul de Triumf”, a fost postarea lui Dorin Chioțea pe Facebook.

Tot Dorin Chioțea a anunțat vineri dimineață că a fost scos de pe post.

“Sunt suspendat pe termen nelimintat de la aparițiile pe ecranul Realitatea TV. "Salut. De mâine nu mai intri pe post. Vezi postarea ta vizavi de paradă"; este mesajul pe care l-am primit de la directorul executiv Edward Pastia la o o oră după penultimul text care apare la mine în timeline și în care apreciam prestația memorabilă a echipei Antena 3 la festivitățile de 1 Decembrie. Atenție, nici nu se terminase Parada!
M-am crezut un telespectator deformat de profesie, dar vă asigur pe toți că A3 a avut parte de toată invidia de care sunt capabil. Invidie, nu ură! Asta în timp ce Realitatea, atenție!, secerată de feed-ul promis de TVR, s-a mobilizat uluitor și a făcut din rahat bici! Însă un car SD cu șase camere, oricât de bine direcționat ar fi, nu poate face față la o manifestare-mamut unuia HD cu 20 de camere. A contat însă doar ceea ce s-a văzut. Dacă vreți, e ca la Jocurile Olimpice: nu te întreabă nimeni ce condiții de pregătire ai avut, primul loc ia medalia de aur, restul primesc aplauze.
Revenind, am luat-o ca pe o glumă proastă, am crezut că totul va ține câteva ore, că e o furtună de orgolii poate normală pentru unii, ca o ploaie scurtă de vară. Edi – un tip blând și glumeț, care vorbește în șarade, deseori laconic – nu mi-a oferit detalii suplimentare nici când l-am sunat; am aflat doar că "toți colegii s-au simțit jigniți de vorbele tale. Cum poți să spui asta despre un post concurent când știi cât ne chinuim pe aici?!" Apoi, până seara a venit emailul oficial cu programul stației, în care am citit incredibilul. Interesant e că Pastia a lucrat vreo 20 de ani la Jurnalul Național, era unul dintre simbolurile redacției aflată în același trust cu A3.
"Toți colegii" care m-au sunat până acum recunosc ceea ce am scris eu. Nici nu trebuie să fii vreun guru media pentru a realiza asta. "De ce te-ai apucat să îl lauzi pe Radu Tudor într-un comentariu? Asta sigur ți-a agravat situația!", mi-a mai spus un apropiat din redacție. Cu Radu n-am mai vorbit de vreo 5-6 ani. Dar e un expert în afaceri militare, cel mai vizibil și probabil cel mai bun din media. Era jurnalist la Național acum două decenii când a venit pentru o documentare la Mons, stând îndelung de vorbă cu tatăl meu, ce pe atunci era șeful Misiunii Militare a României la NATO/ Belgia. De atunci și tata – acum un general de brigadă pensionar – îi urmărește constant zicerile despre Armată. Și le zice bine Radu Tudor, oricât nu l-ar suferi unii pentru alte opinii.
Cel mai vechi slogan actual din lume sună cam așa "Ne străduim mai mult". Este conceput de Paula Green, poate cel mai greu nume de simplu angajat din publicitatea mondială. Din 1962 este deviza companiei AVIS – "We Try Harder". Chiar Coca-Cola, cel mai cunoscut brand mondial, și-a schimbat îndemnul de mai multe ori de atunci, omagiind indirect creativitatea simplă. AVIS, aflată veșnic în competiție cu Hertz pe piața aprigă a închirierii de mașini, este mereu numărul 2 în bilanțurile anuale. Dar a acceptat situația. A acceptat și strădania. N-a acceptat însă resemnarea, la fel ca destui profesionisti redutabili de la Realitatea TV.
Să recunoști valoarea adversarului ar trebui să fie un lucru normal, comun, stimulativ. Nu înseamnă nicidecum că înjosești proprii colegi, că nu le apreciezi eforturile. Concurența e singurul motor al mai binelui. Iar eu am vorbit despre concurență constant pe acest spațiu virtual. Am scris despre transmisiile senzaționale Dolce de la Euro 2016, despre feed-urile Digi 24 de la demonstrațiile #Colectiv și documentarele lor despre Cernobâl, despre emoțiile generate cronic de Știrile ProTV și "România, Te Iubesc", despre investigațiile A3 făcute sub bagheta Carmen Avram. Am distribuit sute de texte ale shop-urilor de jurnalism independent.

În linkul de mai jos, Edward Pastia spune două minciuni mari cât Parada despre care vorbeam mai sus:
1. Asumarea deciziei. La prânz îmi declară că îi aparține, seara când am vorbit îmi zice că "știi foarte bine că nu pe mine trebuie să mă întrebi despre astea".
2. Amenințarile "mele". Așa ceva nu există. E o fumigenă cu parfum calomnios, aruncată pentru a-și salva imaginea.
Cozmin Gusa nu mi-a raspuns la telefon. Are doua apeluri de la mine. Trebuie sa fac o precizare necesara: pana ieri la pranz am fost un jurnalist liber la Realitatea, iar pentru normalitate si simpatie ii sunt recunoscator lui Gusa”, a scris jurnalistul pe pagina de Facebook.

În fața acestor acuzații, Edward Pastia a reacționat și a dezvăluit care sunt planurile de viitor ale lui Dorin Chioțea. “"Ce uită Dorin Chiotea să spună

Am menţionat acum câteva luni că nu voi mai asista pasiv la agresivitatea unora la adresa mea şi a colegilor. Şi asta pentru că unii muncesc din greu să ţină sus staţia asta. Fac sacrificii, uneori incredibile. Cum, desigur, a făcut şi Dorin Chioţea. Da, uneori greșim, individual sau împreună.

Așadar, fiţi atenţi un pic:

– postarea trimisă către tolo.ro nu este cea iniţială ci una modificată. A doua, mai exact.

– nu Antena 3 a realizat transmisia ci o companie privată. Postul în cauză a preluat doar "semnalul".

– nu este vorba de cenzură ci de colegialitate. Respect faţă de munca unor colegi. Dealtfel, Dorin Chioţea ar trebui să fie primul care să recunoască faptul că spunea pe post absolut tot ce-i trecea prin cap. Iar uneori greşea. Nu i s-a întâmplat nimic.

– DC nu este analist media. Iar dacă este, atunci este unul slab (vezi pct 2).

– eu nu iau decizii fără să cred în ele. DC uită să menţioneze de câte ori i-am salvat postul în ultimii doi ani şi jumătate. De două ori.

– DC uită să pomenească despre desele email-uri trimise către redacţie, în care își porcăie de-a dreptul colegii, de multe ori fără să aibă habar de "cauze şi condiţii". De fiecare dată am încercat să luăm lucrurile drept "încă o hachiţă a domnului Chioţea".

– DC uită să menţioneze de rating-ul emisiunii pe care o păstoreşte. Păstorea.

– DC nu suflă o vorbă despre faptul că i s-a permis să aibă un al doilea serviciu la Ministerul Tineretului. Şi chiar să invite în emisiunea lui oameni de acolo.

Aş mai dori să fac câteva precizări. Am observat că Dorin Chioţea, sau alţii, fac referire la faptul că am lucrat aproape 14 ani în cadrul Intact. Am toată stima faţă de toţi colegii mei din mass-media. Dar trebuie să ştiţi că sunt acelaşi om care, în noiembrie 2011, împreună cu alţii 102 colegi, ne-am dat demisia din acel trust – printre altele şi în numele libertăţii de exprimare. În momentul în care conducerea de atunci a chemat jandarmii să-mi alunge colegii care își cereau banii datoraţi, nici tolo.ro, nici Dorin Chioţea sau Radu Tudor nu au reacţionat "în numele libertăţii şi corectitudinii". De fapt, nu ne-a apărat nimeni. Eu nu trebuie să-mi justific munca, acei oameni care mă cunosc cu adevărat o pot face. Nu m-am plâns niciodată şi, ca mulţi alţii, am făcut sacrificii sau am tras pe brânci. Şi nu confund agresivitatea cu incisivitatea.

Aa, îi doresc domnului Dorin Chioţea mult succes în încercarea de a deveni şeful FRF.", a spus Edward Pastia pe Facebook. "Îi doresc domnului Dorin Chioţea mult succes în încercarea de a deveni şeful FRF.", a încheiat Edward Pastia.