Culisele scandalului de la Liceul de Artă Toniza: replica halucinantă a unei profesoare iritate de intervenția părinților scoate la iveală o situație extrem de gravă. Răzbunarea? ”Note reale” pentru elevi
- Cristina Stancu
- 20 decembrie 2021, 17:56
Dincolo de schimburile de replici, publice, pe rețele de socializare sau în scris, dintre Primarul de sector Clotilde Armand, directoare, profesori și părinți, dincolo de problemele încurcate cu imobilele în care ar trebui să se desfășoare cursurile, situația de la Liceul de Artă Nicolae Tonitza din București are multe aspecte care ridică semne de întrebare. Există acuzații potrivit cărora directoarea și un grup de profesori manevrează lucrurile în așa fel încât să amâne pe cât posibil revenirea elevilor la clase. De ce? Pentru că ar exista alte ”interese”.
Evenimentul Zilei a intrat în posesia unor discuții derulate pe grupuri de Whatsapp din care fac parte atât părinți, profesori, dar și persoane din conducerea școlii și din inspectorat.
Dincolo de un ping-pong etern și acuzații reciproce, reiese și iritarea unora dintre dascăli în fața insistenței părinților ca elevii – atenție, ai unui liceu vocational – să revină la cursuri. E greu, dacă nu imposibil, să înveți despre tenhici de pictură, modelaj, scupltură având în mână un mouse și pe desktopul laptopului, spun părinții, indicații minimale.
Nota reală, o pedeapsă?
Bunăoară, o profesoară, iritată de faptul că erau cerute informații despre situația unei clădiri unde elevii urmau să învețe, despre avizele ISU și despre situația vaccinării profesorilor, a postat pe un grup un comentariu care pare a releva o situație extrem de gravă.
”Cam multe pretenții au acesti părinți. Ar trebui să-I interogăm și noi câți sunt vaccinați în familie, cu ce mijloace de transport vin la școală, etc, etc
Soluția: note reale, când vom reveni la școală”
Mesajul profesoarei, dincolo de ton și de faptul că iese din sfera educațională, cu referire la viața privată, spune explicit că acordarea unor ”note reale” pentru elevi ar putea fi o pedeapsă pentru părinții…obraznici. Cum e posibil așa ceva? Cum a ajuns ”nota reală” acordată unui elev să fie invocată de un dascăl ca fiind un fel de răzbunare? Cum de s-a ajuns la așa ceva în cel mai prestigios liceu de artă din țară?
”Mafia meditațiilor”
Există suspiciunea, enunțată în special în grupurile de părinți ai elevilor de la ”Tonitza”, că unul dintre criteriile principale în notarea unui elev ar fi ca acesta să fie meditat de un profesor din școală. Meditații, ore pe bani, adică. Extrașcolar, extra curricular.
Dar mai ales există suspiciunea că situația de învățâmânt online este întreținută de conducerea școlii cu buna-știință. Doar că, în timp ce majoritatea elevilor stau în fața unui laptop, în școală, în clădirile în care aceștia nu au acces din diverse motive, se desfășoară fără nicio problemă…meditațiile. Anumiți profesori, cu anumiți elevi, fac ore. Contra cost.
Și totuși, de ce elevii nu pot face fizic ore? Scurt istoric al situației liceului Tonitza
Mai mulți părinți s-au adresat Ministerului Educației cu un memoriu, în care a fost expusă pe larg situația Liceului Nicolae Toniza, situație care trenează încă din aprilie 2020.
Situația corpurilor de clărire aflate la dispoziția Liceului este următoarea:
Sediul din Bd. Iancu de Hunedoara nr. 27, Sector 1 București: Corpul de clădire (Corp 1) în care se desfășurau orele de cultură generală a fost expertizat și încadrat în categoria Risc seismic II.
În luna septembrie 2020, doamna Tania Andrei, director al Liceului la acea vreme, a comunicat părinților această situație și s-a luat hotărârea ca orele de cultură generală să se desfășoare exclusiv online, iar atelierele/orele de specialitate cu prezență fizică. Altfel spus, invocând lipsa de siguranță, elevilor li s-a ”interzis accesul” în acest corp de clădire.
Totuși, în acea clădire au rămas funcționale cancelaria, birourile celor doi directori și secretariatul. Este evident că pericolul a existat numai pentru elevii liceului, nu și pentru personalul liceului.
Un alt corp de clădire (Corp 2) situat la aceeași adresă (Bd. Iancu de Hunedoara nr. 27) este destinat desfășurării atelierelor de arte plastice pentru elevii de gimnaziu, sălile de clasă fiind de mici dimensiuni, adecvate doar pentru grupe restrânse de lucru (10 elevi). Un al treilea corp de clădire situat la aceeși adresă (Corp 3), numit drept ”Corpul nou”, este o construcție care a fost finalizată și recepționată în anul 2017, dar care nu a fost dată în folosință din cauza absenței autorizației de funcționare IGSU și a altor deficiențe constructive, care au fost identificate ulterior (infiltrații de apă). Noul corp avea să servească drept spațiu pentru desfășurarea atelierelor de arte plastice pentru elevii de liceu, în contextul în care imobilul din str. H. M. Berthelot nr. 56-58 urma a fi retrocedat.
Sediul din strada. H. M. Berthelot nr. 56-58, Sector 1, Bucuresti. Imobilul urmează a fi retrocedat proprietarilor de drept, dar, din informațiile pe care le deținem, Primăria Sectorului 1 (PS 1) a inițiat demersurile pentru achiziția acestuia, fiind considerată o clădire emblematică pentru Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, care a adăpostit cursurile a numeroase generații de elevi ai liceului. Pentru moment, clădirea poate fi utilizată pentru desfășurarea atelierelor de arte plastice ale elevilor de liceu, în ciuda faptului că și aceasta necesită efectuarea unor lucrări de consolidare. O expertiză tehnică a acestui corp de clădire nu a fost realizată din cauza situației juridice.
Soluții temporare, probleme continue
În contextul situației de mai sus a imobilelor aflate la dispoziția Liceului, în ianuarie 2021, părinții elevilor au fost informați că Primăria Sectorului 1 a propus conducerii Liceului ca variante temporare de relocare: Romexpo și Școala Franceză din str. Christian Tell nr. 22.
Dacă Romexpo nu era o opțiune, spațiul pus la dispoziție fiind impropriu, părinții și-au dat acordul pentru cea de a doua locație - Școala Franceză din str. Christian Tell nr. 22. Nu există o explicație clară a motivului pentru care Liceul nu a mai primit spre folosință temporară acel imobil. La începutul anului școlar 2021-2022, în contextul în care nu au fost soluționate problemele legate de construcțiile existente, iar Școala Franceză nu mai era disponibilă (în urma refuzului conducerii Liceului de accepta acest spațiu ca soluției temporară pentru desfășurarea cursurilor), PS 1 a pus la dispoziția Liceului 10 săli de clasă în incinta Școlii Gimnaziale Uruguay (Str. Virgiliu nr. 42, Sector 1, București).
Numărul de clase alocat este insuficient pentru ca orele să se desfășoare într-un singur schimb. De aici, un nou val de nemulțumiri atât în rândul părinților, cât și în rândul profesorilor.
A urmat un nou val de consultări cu părinții, iar inspector Tania Andrei (fost director al liceului) și directorul actual, Oana Isar, au propus un ”experiment”, adică o parte dintre clase fizic la școală, iar cealaltă parte acasă în online, urmând ca, după terminarea acestui experiment, să trimită orarul spre aprobare la ISMB. Conducerea liceului nu a revenit cu o propunere de orar după acest ”experiement”.
La sfârșitul lunii noiembrie 2021, deși rata de infectare a scăzut, copiii nu au putut merge la școală deoarece pentru sălile alocate Liceului în Școala Uruguay nu există avizul sanitar emis de Direcția de Sănătate Publică.
Conducerea Liceului ne-a informat că a fost solicitat acest aviz în cursul lunii octombrie 2021, dar că, deocamdată, nu a fost emis. Totuși, un inspector DSP solicitat de părinți a transmis că elevii pot merge în clase, dat fiind că sunt întrunite toate condițiile, respectivul aviz fiind doar ”o formalitate”.
Conflicte de interese
In memoriul transmis Ministerului Educației, mai este semnalat un aspect. Respectiv acela că doi inspector ISMB, Tania Andrei și Ioana Streinu, sunt și profesori în Liceu de Artă Nicolae Tonitza, ceea ce reprezinta, în opinia părinților, un conflict clar de interese..
”Considerăm că din funcțiile pe care le ocupă la ISMB, nu pot face o evaluare obiectivă a situației în care se află Liceul și, pe cale de consecință, nu vor putea dispune măsuri pentru remedierea oricăror deficiențe. De altfel situația dificilă în care se află acum Liceul le este foarte bine cunoscută.”, mai spun părinții în memoriu.
Perdeaua de fum: acuzații la adreasa primarului de sector
În ultima perioadă, în spațiul public au apărut mai multe informații despre situația de la Liceul Tonitza, dar, aparent, situația nefiind prezentată integral, a fost găsit și un aparent vinovat, în persoana primarului Clotilde Armand.
Conducerea școlii, dar și câtiva părinți au acuzat că problemele sunt generate de lipsa de implicare sau preocupare a primarului pentru acesta problema. Și directoarea liceului, Oana Isar, a punctat că problema de la Tonitza este legată tot de încheierea lucrarilor la respective clădire. Deci că…mai durează. ” Totul depinde înțeleg eu de acea rectificare bugetară (care nu trece de votul consiliului local - n.r.). Am făcut solicitare de la Primăria Sectorului 1 să scoată speța Tonitza din pachetul mare pentru rectificare, să îl pună separat pe ordinea de zi și poate așa se votează”, a explicat pentru Hotnews May Oana Isar, director al Liceului Tonitza.
E doar o perdea de fum, spun alți părinți, menită să ascundă adevăratele probleme din liceu și care se învîrt în jurul faptului că, spun aceștia, directoarei și profesorilor le convine acestă situație.
De altfel, și primarul a transmis un punct de vedere prin care explică situația corpul "C" al Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din București, sediul din Bd. Iancu de Hunedoar: o clădire complet nouă, recepționată în 2016, dar care nu a fost niciodată dată în folosință.
”Am aflat că sunt anumiți părinți care au căzut în plasa dezinformărilor unei foste directoare a liceului Tonitza cu diverse simpatii politice și ajunsă inspector la ISMB. Aceștia vor să protesteze în fața primăriei pentru că nu s-au finalizat încă lucrările de reparații. E puțin straniu cum tot pe cei care vor să rezolve aceste probleme sunt supărați. Oameni buni, vă rog să înțelegeți că nu putem repara noi în câteva luni ceea ce trebuiau să facă fostele administrații în ultimii ani. Primăria Sectorului 1 întreprinde de luni de zile toate demersurile în vederea funcționalizării acestei clădiri de la Liceul Nicolae Tonitza cu respectarea normelor ISU astfel încât elevii și profesorii să își desfășoare activitatea în condiții de securitate optime.
Iar pe doamna inspectoare am să o poftesc personal să protesteze în fața sediului PSD până când vom recupera cei 18 milioane de lei de la aceștia.” a scris Armand pe Facebook.