Evenimentul Zilei > Economie > Culisele preluării afacerilor Lukoil România de către Shell. Interesele statului român în tranzacție
Culisele preluării afacerilor Lukoil România de către Shell. Interesele statului român în tranzacție

Culisele preluării afacerilor Lukoil România de către Shell. Interesele statului român în tranzacție

Olanda se pregătește să ia locul Rusiei pe piața energetică din România. Pe lângă OMV, compania austriacă, gigantul oalndezo-britanic Shell își pregătește reintrarea pe piața românească. Coincidență sau nu, Austria și Olanda sunt cele două țări care s-au opus în mod sistematic aderării României la Spațiul Schengen.

Compania Shell, gigantul energetic cu sediul în Olanda ar putea prelua lanțul de benzinării pe care le deține Lukoil în România. Informația a apărut încă din ultimele zile ale anului trecut și este foarte credibilă în condițiile în care companiile ruse sunt supuse sancțiunilor economice pe teritoriul Uniunii Europene.

De altfel, Shell și Lukoil au mai fost partenere într-o tranzacție de acest fel, în Rusia. De această dată, olandezii au fost cei care au renunțat la operațiunile economice, pe fondul invaziei din Ucraina.

În luna mai 2022, Shell a transferat benzinăriile pe care le deținea în Rusia către Lukoil, într-o tranzacție a cărei valoare nu a fost dată publicității. Lukoil, al doilea mare producător rusesc de petrol.

„Achiziţia afacerii de o calitate extrem de ridicată a Shell din Rusia se integrează foarte bine în strategia Lukoil de dezvoltare a canalelor sale de vânzări prioritare, inclusiv pe segmentul de retail, precum şi în domeniul lubrifianţi”, spunea, la acel moment, Maxim Donde, vicepreşedinte Lukoil.

Shell și Lukoil vor să facă o nouă tranzacție

Acum, tranzacția se face în sens invers, între cele două părți, cu activele Lukoil de pe teritoriul României. Ruşii vor să vândă lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti, conform Ziarului Financiar. Iar compania anglo-olandeză s-a arătat interesată de preluarea acestei afaceri.

De altfel, la începutul anilor 1990, Shell a mai deținut un lanț de benzinării în România, pe care le-a vândut companiei maghiare Mol, la finalul anului 2004. Surse din piaţa de profil afirmau atunci că valoarea tranzacţiei depăşea 50 de milioane de euro, pentru 56 de benzinării.

Odată cu activele Lukoil din România, Shell va obține acces și la capacitățile companiei ruse din Portul Constanța, mai exact la capacitățile Oil Terminal Constanța. Astfel, Shell își va dirija o parte din fluxurile de carburanți către către Ucraina.

Lukoil este investigată pentru evaziune

Lukoil deține în România 300 de benzinării prin Lukoil România SRL, dar și Rafinăria Petrotel Lukoil SA. Preluarea acestor active de către Shell ar putea fi îngreunată, însă, de problemele pe care compania rusă le are cu legea în România.

Activitatea Lukoil face obiectul unui dosar penal pentru evaziune fiscală care datează din anul 2014. Prejudiciul stabilit în acest caz este de aproximativ 2 miliarde de euro, iar statul român a pus sechestru pe mai multe bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro.

„Tribunalul Prahova a decis menţinerea sechestrului asigurător pe acţiunile Petrotel-Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, dar şi pe mai multe conturi ale companiei olandeze, până la concurenţa sumei totale de aproape 1,2 mld. euro. Decizia a fost luată pe dată de 18 februarie şi prelungeşte astfel unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, care datează încă din 2015. Acţiunile asupra cărora a fost pus sechestrul nu pot fi înstrăinate”, se arată într-o comunicare a Tribunalului Prahova, conform gandul.info.