Evenimentul Zilei > Politica > Culisele PNL. CE au făcut liberalii pentru A REMEDIA scorul DEZASTRUOS la parlamentare
Culisele PNL. CE au făcut liberalii pentru A REMEDIA scorul DEZASTRUOS la parlamentare

Culisele PNL. CE au făcut liberalii pentru A REMEDIA scorul DEZASTRUOS la parlamentare

Liberalii au stat ca pe ghimbi, duminică în toată perioada în care s-a desfășurat votul la alegerile parlamentare. Din a doua parte a zilei, văzând că majoritatea exit-poll-urilor în cotează la un scor de doar 19%, atât fostul co-președinte PNL, Vasile Blaga, cât și liderul partidului, Alina Gorghiu, au făcut eforturi disperate și au ținut videoconferințe cu șefii din teritoriu, în încercarea de a crește procentul formațiunii.

La sediul PNL din Aleea Modrogan nr. 1, fostul co-președinte, Vasile Blaga, a sosit de duminică dimineața. Exit poll-urile din prima parte a zilei erau departe de scorul de peste 30% la alegerile parlamentare, pe care Blaga îl anunțase în toamnă. Cifra de 19% a rămas neschimbată pentru liberali până la ora 17.00, lucru ce a dus la o nouă răbufnire a fostului co-președinte, supranumit “buldogul”. El i-a dojenit pe ultima sută de metri a campaniei electorale pe șefii organizațiilor liberale pentru strategia lor în care s-au bazat doar pe imaginea premierului Dacian Cioloș, pe care PNL îl susține în fruntea viitorului Guvern. Prin urmare, Blaga a făcut, în cursul zilei de duminică, o videoconferință cu liderii din teritoriu și inclusiv cu șeful de campanie, Gheorghe Falcă și lider al filialei PNL Arad. Totodată, , “buldogul” i-a îndemnat, în al unsprezecelea ceas, pe liderii județeni să să facă tot posibilul pentru a recupera scorul slab al PNL.

Gorghiu a venit în grabă de la Timiș la Capitală

La scurt timp după ce a votat în Timișoara, președintele PNL, Alina Gorghiu, a venit în grabă la București. Imediat cum a aterizat în Capitală, ea s-a dus la sediul PNL, unde până la ora 18.00 a ținut, la rândul ei, videoconferințe cu liderii din teritoriu, nemulțumită și îngrijorată de prezența redusă la vot în județul Timiș, unde deschide lista la Senat, cât și în Sibiu, Arad și Maramureș. Întrebată ulterior, într-o conferință de presă, după închiderea urnelor la ora 21.00, despre prezența slabă la vot în Ardeal, Gorghiu a răspuns că ‘întotdeauna în Ardeal prezența a fost mai proastă, din păcate pentru dreapta românească”.

PNL a mizat pe electoratul de dreapta în a doua parte a zilei

Chiar dacă mai bine de jumătate de zi liberalii au fost cotați în exit poll-uri la un scor de 19%, surse au precizat, pentru EVZ, că estimează că PNL va obține între 25 și 29 de procente. Deși mizau că bucureștenii vor ieși seara la vot și vor obține un scor de cel puțin 15% în Capitală care să le crească cota și la nivel național, liberalii s-au învârtit în jurul a doar 10%. În majoritatea timpului liberalii au stat destul de retrași, făcându-și apariția după ora 19.00 încolo.

Liberalul Ludovic Orban a făcut chiar o declarație de presă. Întrebat ce părere are despre scorul în care PNL n-a atins nici măcar 21%, Orban a fost rezervat, spunând cu o mină foarte serioasă, că nu comentează pe marginea primelor exit poll-uri și că așteaptă numărătoarea paralelă a PNL și apoi rezultatele finale oficiale.

A trecut în grabă prin sediu și liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, care l-a zărit pe holurile sediului PNL din Modrogan pe viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu. Nicolăescu l-a întrebat pe acesta, dacă a făcut treabă astăzi. Popescu a dat afirmat din cap și a spus că a mers bine, moment în care Nicolăescu i-a răspuns, îndreptându-se spre ieșire, că rămâne de văzut la rezultatele finale.

Gorghiu nu acceptă scorul PNL până nu vede numărătoarea internă

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a fost foarte rezervată în declarații. Ea nu a dorit să lanseze vreun scenariu s-au să comenteze pe marginea exit poll-urilor până ce PNL nu va începe să facă numărătoarea paralelă. Întrebată dacă va demisiona, așa cum a promis, dacă se adeverește că scorul PNL este în jurul cifrei de 21%, Gorghiu  a răspuns că nu va lua niciun fel de decizie până nu va avea măcar rezultatele parțiale oficiale. 

“Eu îmi mențin toate declarațiile, inclusiv acelea prin care vă spun că meciul acesta trebuie jucat până la capăt. E important să vedem rezultate pentru a vedea ce strategie avem mâine. Vom vorbi și cu premierul Dacian Cioloș ca să vedem dacă se vor concretiza proiectele noastre. Eu cred că scorul va fi unul bun pentru PNL. Alegerile se pierd când tragi linie și vezi că le-ai pierdut”, a afirmat Gorghiu, în conferința de presă care a a avut loc, duminică, la sediul PNL la scurt timp după închiderea urnelor, la ora 21.00.

Chiar dacă Alina Gorghiu l-a îndemnat pe secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, să stea de vorbă cu presă, acesta a făcut o grimasă, spunând că nu dorește să facă niciun fel de comentariu. Niciun alt liberal prezent la conferința de presă, precum liderul PNL București, Cristian Bușoi sau alți candidați la parlamentare, Leon Dănăilă, Hildegard Brandl și Ben Oni Ardelean au refuzat să facă declarații.

Ce spun EXIT POLL-urile

Cel mai recent sondaj realizat la ieşirea de la urne de Institutul Român Pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că PSD a obţinut la Camera Deputaţilor 45,3% din voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică şi 45,4% la Senat, în timp ce PNL a obţinut, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat – 21%. Pe locul al treilea se situează USR, cu 9,3% la Camera Deputaţilor şi 9,4% la Senat. ALDE are, conform IRES, 6,3% la Camera Deputaţilor şi 6,4% la Senat, în timp ce UDMR a obţinut 6,7% la Camera Deputaţilor şi 6,8% la Senat. Potrivit IRES, PMP nu a trecut pragul electoral, obţinând 4,6% la Camera Deputaţilor şi 4,7% la Senat. Estimarea IRES este realizată pe baza datelor culese până la ora 21,00, când s-au închis urnele. Marja de eroare este de plus/minus 1,6%.