Culisele negocierilor dintre Guvern și profesorii greviști. Cum au revendicat sindicatele în spatele ușilor închise. Surse

Culisele negocierilor dintre Guvern și profesorii greviști. Cum au revendicat sindicatele în spatele ușilor închise. Surse Sursa foto: Razvan Valcaneantu

În contextul crizei din Educație, surse politice din rândul coaliției PSD – PNL – UDMR, care sunt la curent cu negocierile din ultima perioadă, acuză o inconsecvență a reprezentanților profesorilor aflați în grevă.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință extraordinară de guvern pentru adoptatea unui act normativ menite să detensioneze situația din sistemul de învățământ.

Guvernul intenționează să majoreze, prin Ordonanță de Urgență, salariile lucrătorilor din sistemul de învățământ, aflate în grevă. Cadrele didactice vor benecicia, în baza actului normativ, de 1.000 de lei brut, pe lună, iar lucrătorii nedidactici de câte 400 de lei brut.

Aceste sume reprezintă un avans din viitoarea Lege a Salarizării, care urmează să fie adoptată până la finalul acestui an. Conform proiectului, din 2024, salariul pentru debutanţii din Educație va porni de la aproximativ 4.000 de lei net, valoarea salariului mediu net pe economie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru celelalte cadre didactice, grila prevede o creștere de 40%, anul viitor, urmată de alte majorări, etapizate, în următorii trei ani.

Surse politice acuză inconsecvența sindicatelor

În contextul crizei din Educație, surse politice din rândul coaliției PSD – PNL – UDMR, care sunt la curent cu negocierile din ultima perioadă, acuză o inconsecvență a reprezentanților profesorilor aflați în grevă. Potrivit acestora, acestora și-ar fi schimbat revendicările, de la o sesiune de negociere la alta, chiar și atunci când le-au fost satisfăcute doleanțele.

Astfel, sindicaliștii au pornit discuțiile cu guvernul de la o majorare salarială de 25%. La negociere, de miercuri, când revendicarea a fost acceptată și s-a stabilit o majorare cu 1.000 de lei brut, adică 15%, de la 1 iunie, pentru cadrele didactice din sistemul preuniversitar, urmând ca, în 2024, să fie aplicată diferența până la 40%, reprezentanții profesorilor au refuzat.

Sursele politice au precizat că pentru debutanți, cei 1.000 de lei reprezintă un plus de 25% raportat la actualul salariu brut de 4.098 lei. Prin aplicarea acestui procent se va ajunge la 5.098 lei salariul brut.

sursa foto. Gov.ro

Greviștii ar fi de acord, totuși, și cu voucherele

Mai mult, sindicaliștii au refuzat propunerea ca salariul profesorului debutant și al asistentului universitar să se raporteze la salariul mediu brut pe economie, de aproximativ 6.800 de lei, în 2023, ca punct de plecare în negocierea grilei de salarizare. Sursele guvernamentale citate că aceasta a fost una dintre cerințele cu care au venit sindicaliștii inițial, la negocierile cu oficialii guvernamentali.

Aceleași surse susțin că, după ce au refuzat, public, primele sub formă de vouchere, de 4.000 de lei pentru profesori și de 1.500 lei pentru personalul nedidactic, sindicaliștii au revenit și le-au cerut din nou.

Contrar a celor discutate până la această dată, reprezentanții greviștilor au cerut o majorare de 2.000 de lei net pentru toți cei care își desfășoară activitatea în sistemul de învățământ și un salariu de 4.000 de lei net pentru debutanți.

Anunțul făcut de liderii sindicali

Liderii sindicali au anunțat, la finalul unei noi runde de discuții cu premierul Nicolae Ciucă, miercuri seara, că au respins și ultima ofertă care le-a fost propusă. La finalul discuțiilor de la Palatul Victoria, aceștia au declarat că nu sunt de acord cu o majorare de 1.000 de lei brut și că vor 2.000 de lei, în plus, la salariu, pentru toți angajații.

„În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat – n. red.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei net”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Nicolae Ciucă are programată și joi, 1 iunie, o nouă negociere cu reprezentanții profesorilor, începând cu ora 13.30 și, ulterior, în funcție de rezultate, de la 19.00.