Culisele demisiei șefului ELCEN și cum a pus pe butuci RADET

Culisele demisiei șefului ELCEN și cum a pus pe butuci RADET

Șeful Electrocentrale București, Gabriel Ignat, și-a anunțat demisia la cinci zile după ce Evenimentul zilei a arătat faptul că acesta a blocat plata salariilor angajațiilor Regiei care furnizează căldură și apă caldă în Capitală, iar Corpul de Control al primului ministru, Victor Ponta, a demarat un control, în urma celor arătate de EVZ.

Concret, șeful ELCEN a anunțat ieri că își dă demisia. Asta, după patru zile în care mai marii din Ministerul Economiei și membrii Consiliului de Admistrație al ELCEN- ului i-au cerut să justifice blocarea conturilor Regiei Autonome de Distribuție și Transport a Energiei Termice București 100% timp de mai multe luni, lucru care a pus pe butuci instituția vitală pentru Capitală, și să întocmească un raport privind cheltuirea banilor din vistieria Electrocentrale București.

A semnat adrese după ce a demisionat

În replică, Ignat a anunțat că își dă demisia, iar de pe 1 până pe 4 martie, când și-a depus demisia oficial, a bombardat RADET cu solicitări privind situația financiară a Regiei și a cerut informații legate de patrimoniul acesteia. EVZ a intrat în posesia ultimei adrese trimise chiar ieri, în care i se cere conducerii RADET să se întâlnească cu șeful demisionar. „După ce a apărut comunicatul în care și-a anunțat oficial demisia, el venind de la firma franceză Dalkia, deținută de societatea mamă Veolia - cea care a concesionat serviciul de alimentare cu apă a Capitalei, la RADET a venit o notă în care Igant cere întâlnire cu șefii RADET”, au explicat surse din Regie. Pe de altă parte, Ignat a anunțat oficial că pleacă în privat și susține că a pregătit ELCEN pentru fuziunea cu RADET.

FOTO: Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură. RADET nu are bani nici de salarii FOTO: EVZ

Milioane de euro, risipite

Potrivit datelor obținute de EVZ, milioane de euro, încasate de RADET de la populație, în loc să fie investite în modernizarea sistemului de transport a energiei termice - sunt plătite ca și penalități către Electrocentrale, după ce fostul șef al instituției a decis să pună proprire pe conturi în ultimele 12 luni de 100 la sută sau 85-80 la sută. Astfel, a ajuns RADET să aibă datorii uriașe către ELCEN.

Evenimentul zilei a cerut situația de încasări și plăți a RADET-ului către ELCEN pe ultimele două luni, pentru a vedea cât din banii produși de RADET din furnizarea agentului termic rămân Regiei. Concluzia: din 264,382 de milioane de lei încasate de RADET, Elcen-ul a luat 158,404 milioane de lei și a pus propriere pe încă 70,42 de milioane de lei, iar Regiei i-au rămas 16, 81 milioane de lei, adică aproximativ opt milioane de lei pe lună - în contextul în care numai salariile angajațiilor se ridică la aproximativ 11 milioane de lei - lunar.