Culisele alegerilor. 10 explicații despre rezultatul de duminică

Culisele alegerilor. 10 explicații despre rezultatul de duminică

Înfrângere pe linie pentru Liviu Dragnea și Partidul Social Democrat. Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale (BOC) a explicat, punctual, în exclusivitate pentru EvZ, mecanismul prin care USR-Plus a obținut un scor fantastic, care a fost strategia cu care PNL a urcat cu 10 procente pe ultima sută de metri și cine are șanse să câștige viitoarele alegeri.

1. Dorința de a vota a crescut. Am oprit numărătoarea pe 7 mai. Dar fenomenul de cădere, în cazul principalelor partide, s-a menținut. ALDE, de la 10, a ajuns la 6. Tendințele credeam că se vor opri. PNL a oprit caderea, dar nu s-a rederesat. A fost o schimbare de strategie, iar USR-Plus a fost cea mai mare surpriză. În decembrie aveau 19 procente. Au scăzut la 10 când a intrat Rareș Bogdan. Ajunsese la 15-16 când a venit Rareș Bogdan. Nimeni nu se aștepta să ajungă la 20 și ceva de procente, nici măcar ei.

2. Tinerilor le-a fost rușine să spună că vor vota cu un alt partid decât USR-Plus. O asemenea creștere fantastică a USR-ului a fost și când a candidat Nicușor Dan, deci nu e prima oară. Probabil că e vorba despre o rețea de voluntari foarte activi. Au acționat la un nivel foarte mare, dar eu nu am măsurat strategia USR-Plus la nivel național, doar urban, și e clar că Facebookul i-a ajutat pe candidați să fie vizibili. Au funcționat ca o armată mobilizată, foarte bine pusă la punct.

3. PRM-ului a explodat în număr de voturi, în anul 2000. A fost cam la fel ca acum cu alinața 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

4. Agresivitatea și radicalismul useriștilor îi vor obliga pe ceilalți să facă pași înapoi. PNL se va prăbuși dacă nu se va alia cu USR-Plus. Nu cred că vor alege altă cale. Tonul îl vor da ei, deși sunt minoritari. În mod normal, PSD ar trebui să demisioneze din Guvern, așa s-ar și salva. Și mai sigur este că presiunea pe partide va fi mult mai puternică la viitoarele alegeri.

5. Rezultatele alegerilor pentru Europarlamentare a PSD nu reprezintă o premieră. În 2007 au luat 22 la suta la Parlamentare - acelea fiind primele alegeri Europarlamentare. S-au redresat, iar la următoarele alegeri au ajuns la 30 și ceva de procente. Au luat peste 5 milioane de voturi. Trebuie să înțelegem că au oameni de stânga, care au viziuni de stânga. PSD se poate redresa pentru că au un electorat de stânga, iar acești români urăsc viziunea de dreapta.

6. Oameni de stânga nu au venit, acum, la vot, dezamăgiți de Dragnea, dar după ce își găsesc un lider, vor acționa. Prezența a fost scăzută chiar acolo unde erau fiefurile lor. Tocmai pentru că au simțit că atât timp cât e Liviu Dragnea la putere nu au speranță. Practic, unii au votat cu alte partide din răzbunare pe PSD. PSD ajunsese la 29% în sondaje, la începutul lunii mai.

7. Previziunile mele pentru USR-Plus sunt că va da tonul politicii românești. USR va da Guvernul și președintele la alegerile prezidențiale.

 8. Dacă Orban nu lua decizia să-l aducă pe Rareș Bogdan, PNL s-ar fi prăbușit. La începutul anului avea 22 de procente, iar când a venit Rareș a ajuns la 31 la sută. Apoi a scăzut, dar 27% e foarte bine. A avut un câștig de câteva sute de mii de voturi.

9. Mare surpiză a fost rezultatul PMP. Popularii au câștigat mai mult decât puteau să spere. Și-au sportit numărul de filiale, au creat o structură atât de bună a partidului încât au mai atras o sută și ceva de mii de votanți. În cifre s-a văzut că lună de lună ura față de Băsescu se topea, pentru că PMP a conceput o structură mai bună.

10. Iohannis avut o campanie excelentă la referendum. Da, are mari șanse să ia al doilea mandat! Era evident că se bazează pe o strategie bine făcută, a stat liniștit, știa ce face. El face jocurile, oricat ar vrea Kovesi sau Cioloș să nu fie așa. Modul în care joacă acum face ca USR-Plus și PNL să depindă de el, Iohannis decide cine intră în cursa și cine nu. Cred că și-a arătat vâna.