Culisele alegerii noului președinte al Academiei Române. Un istoric luptă cu un milionar în euro
Editura Evenimentul si Capital

Culisele alegerii noului președinte al Academiei Române. Un istoric luptă cu un milionar în euro

Autor: | | 1 Comentarii | 7889 Vizualizari

Alegerile pentru desemnarea unui nou conducător al Academiei Române vor avea loc la începutul lunii aprilie. Taberele sunt însă formate, luptele pentru susținerea unuia sau a altuia dintre candidați fiind în plină desfășurare

Moartea lui Ionel - Valentin Vlad (fost președinte al Academiei Române), survenită la finalul anului trecut, a întețit jocurile de culise dezlănțuite în lumea academică românească de câteva luni bune. Se fac promisiuni solemne, noi, în același timp în care legăminte vechi și alianțe ce păreau indestructibile se desfac cu zâmbetul pe buze. Elita noastră intelectuală este în fierbere, un clocot înăbușit însă, pentru că numele cu greutate ale Academiei se abțin să emită păreri oficiale, chibzuind probabil că nu-i timpul să se pripească. Dacă nu va ieși președinte cel pe care îl vor susține public?

Scurtă poveste a unei răzbunări

Sunt doar de notorietate ranchiuna, orgoliul, vendetele care macină, din păcate, lumea intelectuală. Pe surse, însă, e mai comod și mai sigur. „Mi-aduc aminte că, înainte de alegerile care l-au desemnat președinte pe regretatul Ionel-Valentin Vlad, l-am susținut chiar în aula Academiei pe un contracandidat. Nu m-am jenat să-mi exprim punctul de vedere, fără să port vreun război cu niciunul dintre cei aflați în cursă. La final însă, când cel agreat de mine a pierdut, m-am pomenit persecutat, vânat, izolat. Uluitor! Aproape toate proiectele mele au fost, ulterior, desconsiderate. Mi s-au pus bețe în roată, cum se spune”, ne-a dezvăluit, sub protecția anonimatului, un academician.

Ioan - Aurel Pop FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

„Avantajul” care l-ar putea dezavantaja pe Pop

Dar ce se întâmplă acum, cu mai puțin de două luni și jumătate înainte de alegerile din 5 aprilie? Sursa noastră e promptă: „Principalii candidați sunt istoricul Ioan- Aurel Pop și medicul farmacolog Victor Voicu, actualul secretar general al Academiei. Ar mai fi de luat în calcul Bogdan Simionescu, în prezent vicepreședinte al Academiei, dar mă îndoiesc că are șanse prea mari”.

Urmează două rapide schițe de portrete: „Ioan-Aurel Pop este omul pentru care aș opta eu. E tânăr, serios, ireproșabil din punct de vedere profesional. Am o singură temere: să nu fie prea «moale» pentru această funcție. Rolul președintelui Academiei Române este unul extrem de dificil, trebuie să știi să-i conduci pe cei egali cu tine”, apreciază sursa noastră. Aproape instantaneu adaugă: „Și ar mai fi o problemă legată de Ioan- Aurel Pop. Un avantaj care - ce ironie! - l-ar putea dezavantaja.

Pop este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca - mai are doi ani de mandat - și una dintre cele mai avizate persoane potrivite să sancționeze, în Transilvania, eventualele derapaje ale maghiarilor în anul centenarului Marii Uniri. Așadar, s-ar putea să se considere că Ioan-Aurel Pop este, în acest an, indispensabil Clujului. Una e să fii tot timpul aproape de evenimente, alta e să le vezi de la București. Și cum Academia nu poate rămâne fără președinte timp de un an, drumul s-ar putea deschide pentru Victor Voicu”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate