CUBUL RUBIK a fost creat la 19 mai 1973, de către sculptorul şi arhitectul de origine ungară Erno Rubik. Numele său iniţial a fost Cubul Magic.

În anul 1980, CUBUL RUBIK a primit denumirea sub care este cunoscut şi astăzi, după ce a fost vândut companiei americane de jucării Ideal Corp Toy. În acelaşi an, a câştigat premiul German Game of the Year (Spiel des Jahres).

CUBUL RUBIK are, pe fiecare din cele şase feţe ale sale, nouă etichete de culori diferite. Scopul jocului este ca, prin rotirea feţelor cubului, fiecare faţă să aibă cele nouă etichete de aceeaşi culoare.

CUBUL RUBIK este un joc care pune mintea la încercare, nu mulţi fiind cei care îl pot rezolva. Începând cu anul 2003, sunt organizate şi competiţii dedicate acestui puzzle. Recordul pentru cea mai rapidă rezolvare a CUBULUI RUBIK a fost stabilit de către olandezul Mats Valk, în cadrul competiţiei Zonhoven Open, susţinută în anul 2013, potrivit http://www.recordholders.org. Timpul realizat de jucător: 5,5 secunde.

Mai jos, vedeţi momentul în care Mats Valk a reuşit să rezolve CUBUL RUBIK într-un timp record

Tot potrivit http://www.recordholders.org, cele mai multe recorduri au fost stabilite de către australianul Feliks Zemdegs, mai exact, şase, în diverse competiţii susţinute în 2010 şi 2011.

Google dedică un doodle interactiv cu ocazia aniversării a 40 de ani de la inventarea jocului. Doodle-ul este reprezentat de un CUB RUBIK, ale cărui feţe sunt rotite prin intermediului unui singur click.