Cu Spirală și cu Securitatea agățată de coadă, Cioloș are șanse la Palat. De acolo, Cîțu dispare cu capul spart

Cu Spirală și cu Securitatea agățată de coadă, Cioloș are șanse la Palat. De acolo, Cîțu dispare cu capul spart Sursa: Arhiva EVZ

Românii sunt supărați rău. Sunt disperați. Lehamitea lor față de clasa politică a atins cote maxime. Le este frică de Covid și de tot ce le-a „sădit” Guvernul Cîțu pentru iarna ce bate la ușă. Ce e cu propusul Cioloș, ce se decide cu Cîțu?

S-a tot vorbit că președintele Klaus Iohannis a făcut mișto de Dacian Cioloș desemnându-l ca premier, că a întins o capcană USR, ca apoi să-l desemneze tot pe Cîțu. Nu cred că a fost vorba de asta. Mai degrabă, el a jucat cartea asta față de liderii partidelor pe care i-a chemat la consultări. Vă amintiți ordinea în care aceștia s-au întâlnit cu președintele la Palatul Cotroceni? PNL, PSD, USR, AUR și UDMR.

PNL și PSD, după cum știm, nu au venit cu nicio propunere de premier.

PNL a invocat că are o decizie BEx foarte clară care spune că, dacă USR votează moţiunea împotriva PNL, nu va merge la guvernare cu USR.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, USR l-a anunțat pe președinte că îl susține pe Dacian Cioloș ca premier. Acesta i-a spus exact ceea ce avea să scrie și pe Facebook, după consultări. Că el și USR sunt gata să-și asume responsabilitatea guvernării și să pornească negocierile cu celelalte partide. A avut grijă să atingă filonul patriotic, fiind conștient de nemulțumirile și spaima românilor pentru ceea ce va veni într-o țară în criză și neguvernată.

”Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice”, a susținut Dacian Cioloș.

UDMR s-a oferit să conducă Guvernul României timp de 6 luni, dacă altă soluție nu este. Iar delegaţia AUR a cerut demiterea lui Florin Cîțu din funcția de premier interimar și a avansat o propunere a unui guvern de specialişti.

E greu de spus dacă președintele știa ce propuneri vor face partidele și își făcuse deja planul sau ideea de a-l desemna pe Cioloș premier i-a venit spontan, după discuții. Cert este că s-a găsit în fața unei singuri propuneri: Dacian Cioloș.

Cred însă, că după această decizie, Klaus Iohannis știa pas cu pas ce va urma.

În primul rând, le-a pus cartoful fierbinte în mâini șefilor de partid și le-a dat temă tuturor să se înțeleagă pentru a face o majoritate parlamentară. Asta înseamnă să arate ce sunt în stare ca politicieni, dincolo de spectacolul prin care și-au dărâmat guvernul în care erau parteneri.

Prima grijă a liberalilor și a susținătorilor lor a fost să lanseze scenariul că Iohannis „l-a desemnat pe Cioloș la mișto” ca să vină cu a doua propunere cu Cîțu-premier. Nu au bânuit că varianta asta de bârfă chiar îi convine președintelui fiindcă orice s-ar petrece, el va fi cel care a fost aranjorul.

Deocamdată, ieri câștigătorul Cîțu a eșuat. S-a dus la întâlnire ca să îi anunțe pe foștii parteneri din coaliție că nu poate lua nicio decizie pentru că în forurile de conducere a PNL nu s-a hotărât dacă merg sau nu mai departe cu USR. Și i-a dat posibilitatea lui Dacian Cioloș să mai spună o dată națiunii că el este gata să-și asume guvernarea pentru ca România să nu se scufunde.

”Nu am venit ca să aflu ce pot să-mi ofere mie partenerii de coaliție, ci ce pot oferi României. Le ofer un parteneriat pentru a realiza o majoritate parlamentară”, a spus apăsat, naționalist, candidatul Dacian Cioloș.

E de menționat și atitudinea de dezamăgire afișată la ieșire de Kelemen Hunor, președintele UDMR și șeful grupului parlamentar al minorităților, Varujan Pambuccian, invitați de Cioloș la întâlnire. Pentru acești politicieni vechi a fost clar că Florin Cîțu e total nepregătit pentru bătălia politică.

La fel ca mulți din țara asta, nu sunt un fan Dacian Cioloș. Nu mi-a plăcut guvernarea lui, nu mi s-a părut că a făcut o echipă de tehnocrați de top, iar neimplicarea lui în scandalurile create de ministrul său de la Sănătate, Vlad Voiculescu, este greu de uitat. Asta nu mă împiedică să constat că el are cele mai mari șanse să devină, încă o dată, „premierul lui Iohannis”.

În urmă cu o nici o lună, când a fost congresul de fuziune USR-PLUS, se gândeau mulți că Cioloș îl va culca la pământ pe mult-prea-mediatizatul Dan Barna și va fi votat ca președinte al USR? Abia ce fusese dezvelit ca o ceapă de „secretele” vieții sale, știute și răs-știute: yoghin la MISA, soldat încorporat la Securitate care o păzea pe Doina Cornea, membru al unei familii de milițeni printre care și celebrul unchi Virgil Ardeleanu, zis Vulpea...

Într-o emisiune cu Mirel Curea și Robert Turcescu pe EVZ Play, înainte cu puțin timp de victoria lui în USR, am spus că aceste evenimente din tolba vieții sale nu au fost scoase întâmplător în dialogul lui cu Denise Rifai și nici rău nu-i vor face. Yoghini sunt mulți în USR, Miliția și Securitatea nu mai prea interesează generația lor, așa că n-ar fi chiar surprinzător ca Cioloș să-l bată pe Barna. Și iată că așa a fost. Cel fără de șansă, a ajuns șef de partid.

Apoi, din această poziție a reușit să mobilizeze parlamentarii și să dărâme Guvernul Cîțu la vot, în Parlament. Hotărât, s-a dus la Parlamentul European și și-a dat demisia ca să poată să se înscrie în „cursa lui Iohannis”. Probabil că și din această cauză a văzut președintele în el un posibil premier, care-și asumă responsabilitatea unei guvernări dificile.

Nu există semne că Florin Cîțu va reuși să închege o majoritate. Ba, când arde casa, o mai ține și pe-a lui că nu poate negocia cu USR care i-a dărâmat guvernul.

De ce n-aș crede atunci că Dacian Cioloș va reuși și de data aceasta să-i adune pe parlamentari într-o majoritate, așa cum a pus condiția președintele Iohannis? Desigur, pe cei din PNL, USR, UDMR și alte minorități.

La BEx-ul PNL nu mă îndoiesc că președintele Klaus Iohannis va trebui să bată doar din palme și „lampa lui Aladin” se va aprinde și va călăuzi spiritul liberal al echipei câștigătoare către masa negocierilor. Că interimarul Cîțu va merge acolo cu capul spart, nu va mai observa nimeni. Șapca neagră de piele o poate folosi din nou. Chiar îi stă bine.

Simpatizanții lui Florin Cîțu nu trebuie să dispere. Buba va trece curând. Ludovic Orban doar ce a anunțat că a eliberat locul de la Cameră.