Vodafone a lansat ieri un serviciu prin care un singur terminal mobil poate avea alocate două numere: unul de fix şi unul de mobil.
Vodafone România a lansat ieri un serviciu prin intermediul căruia telefonul mobil poate fi folosit şi pe post de fix. Pentru a face acest lucru, clienţii trebuie să de- ţină o cartelă Vodafone şi să îşi definească o zonă fixă în care mobilul va fi şi telefon fix. În România, mai mulţi operatori de telefonie mobilă au făcut până acum primii paşi şi pe terenul celei fixe. Cum funcţionează
Serviciul, numit Vodafone Zona Mea - pentru clienţii persoane fizice, şi Vodafone Mobile Office Zone - pentru clienţii companii, le permite utilizatorilor să primească pe mobil orice apel către numărul de fix, atunci când sunt în mişcare. Abonaţii trebuie mai întâi să-şi definească zona fixă, care poate fi acasă, la birou sau în orice alt loc. Ulterior, ei primesc un număr fix de telefon, cu prefixul „0372“, care va fi ataşat cartelei de mobil pe care o deţin deja.
În oraşe, zona fixă poate avea o rază de câteva sute de metri (în jur de 300), ajungând în mediul rural la câţiva kilometri pătraţi. Pe baza unui abonament poate fi aleasă o singură zonă fixă. Cei care doresc să o schimbe plătesc o taxă de 7,5 euro. Clienţii Vodafone din segmentul de afaceri pot să îşi definească până la 4 zone fixe. „Nu ai nevoie de niciun fel de infrastructură pentru linia fixă“, a spus Karsten Wildberger, Chief Commercial Officer Vodafone Romania.
Atunci când utilizatorii serviciului sunt sunaţi pe numărul fix şi se află în afara zonei fixe, pot să-şi direcţioneze apelurile către: numărul de mobil, căsuţa vocală sau către un anunţător. În cazul în care clienţii aleg să răspundă de pe mobil, iniţiatorul apelului va fi taxat ca pentru un apel fix. Fixe de la mobili
Şi alţi operatori mobili de pe piaţa din România oferă servicii de telefonie fixă, însă nici unul nu presupune folosirea telefonului mobil şi pe post de fix. O combinaţie între fix şi mobil este serviciul FixTel de la Zapp. Prin intermediul unui aparat fix wireless (fără fir), serviciul poate fi folosit oriunde în aria de acoperire a reţelei. Pe lângă convorbiri, telefoanele Z1130 şi Z1140 (oferite gratuit) de la Zapp permit şi conectarea la internet, precum şi trimiterea şi primirea de SMS-uri.
Orange România, cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală, a intrat pe piaţa telefoniei fixe la sfârşitul anului trecut.
COSTURI Cinci opţiuni pentru noul serviciu Ambele servicii sunt disponibile abonaţilor Vodafone începând de ieri, fiind compatibile cu orice model de telefon mobil. Activarea se face apelând gratuit la *FIX (*349), prin meniul interactiv al telefonului la *159#, on-line - prin myVodafone, precum şi în orice magazin Vodafone.
Vodafone Zona Mea este disponibil prin două extraopţiuni: o extraopţiune de 1,49 euro pe lună (cu TVA inclus), prin care, în interiorul zonei fixe, utilizatorii beneficiază de tariful de 3 eurocenţi pe minut pentru apelurile către reţelele naţionale fixe. La 2,49 euro pe lună (TVA inclus) sunt incluse şi 100 de minute gratuite pentru apeluri către destinaţii naţionale fixe, din interiorul zonei.
Vodafone Mobile Office Zone are 3 extraopţiuni. În cazul celei de 1,25 euro pe lună, utilizatorii beneficiază de tariful de 2,5 eurocenţi pe minut pentru apelurile către reţelele naţionale fixe şi de un tarif special către destinaţiile internaţionale. La 1,75 euro pe lună, utilizatorii beneficiază de tariful de 1,5 eurocenţi pe minut la convorbirile în reţele fixe. La opţiunea de 10 euro pe lună, utilizatorii beneficiază de 800 de minute pe lună către reţelele fixe, la 1,5 eurocenţi pe minut. Tarifele sunt pentru convorbiri iniţiate din zona fixă şi nu includ TVA.