Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta dacă ai gura uscată

Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta dacă ai gura uscatăsursa foto. paintedbrain.org

Un expert a dezvăluit de ce nu ar trebui să ignori senzația de gură uscată, deoarece ar putea fi un semn al unei afecțiuni grave. Medicul dentist Dr. Azad Eyrumlu a spus că unele afecțiuni de sănătate se pot manifesta sub formă de gură uscată, durere în gât, dificultăți la mestecat sau la înghițire sau respirație urât mirositoare.

Xerostomia este termenul medical folosit pentru o gură uscată. Dr Eyrumlu, de la firma stomatologică privată Banning Dental Group, a declarat: „Corpul nostru este incredibil de complex și diferite părți sunt strâns legate între ele, deși s-ar putea să nu ne dăm seama întotdeauna.

Uneori, sănătatea orală precară poate duce la probleme grave în alte părți ale corpului. O gură uscată poate fi un semn că ceva nu este în regulă în altă parte. Acest lucru se poate manifesta prin simptome precum o senzație lipicioasă în gură, uscăciune sau durere în gât, dificultăți la mestecat sau la înghițire sau chiar respirație urât mirositoare.”

Ce se întâmplă când ai gura uscată

Dr Eyrumlu a spus că aceste simptome ar putea semnala: accident vascular cerebral, diabet, Alzheimer, tulburări autoimune, cum ar fi HIV sau sindromul Sjogren. Principalele cauze ale unei guri uscate, conform NHS, sunt deshidratarea, medicația, respirația pe gură pe timp de noapte și anxietatea. Așa că, dacă crezi că gura ta este mai uscată decât de obicei, de multe ori o poți trata singur.

Dar afecțiuni precum diabetul – care prezintă și simptome de urinare mai frecventă, vedere încețoșată și scădere în greutate – necesită tratament cât mai curând posibil. Și un accident vascular cerebral este o urgență medicală deoarece poate fi mortal. O persoană care suferă de un accident vascular cerebral poate simți amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor, se poate simți confuză, se poate lupta să vorbească sau să vadă clar și să aibă dureri de cap.

Toate aceste afecțiuni pot determina disfuncționalitatea glandelor salivare și nu reușesc să producă suficientă salivă, ducând la xerostomie. Acest lucru nu numai că poate fi inconfortabil, dar poate provoca complicații în gură. Saliva conține enzime importante care ajută digestia, ajutând organismul să primească vitamine și nutrienți din alimente. De asemenea, ajută la neutralizarea acizilor produși de bacterii și la spălarea particulelor de alimente cheie pentru prevenirea cariilor dentare.

Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta dacă ai gura uscată. Suunt necesare controalele periodice

Persoanele cu gura uscată sunt mai expuse riscului de carii dentare, boli ale gingiilor, răni la nivelul gurii, nutriție proastă și colțuri despicate ale gurii. Dr Eyrumlu a spus: „Când vizitați un stomatolog, nu avem grijă doar de sănătatea dumneavoastră orală. Suntem instruiți în cum să identificăm anumite probleme mai ample ale sănătății dumneavoastră. Este vital să urmăriți îndeaproape propria sănătate și dacă observați simptome persistente de uscăciune a gurii, atunci trebuie să vorbiți despre acest lucru cu medicul dumneavoastră de familie.”

Este recomandat să vizitați un stomatolog la fiecare șase luni pentru a vă asigura că igiena orală este în stare bună și pentru a ține evidența oricăror probleme în curs de dezvoltare, potrivit The Sun.

Ne puteți urmări și pe Google News