Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu ce supărare a mers Antonescu la USL: Ponta&Co. bănuiți de „joc dublu” pe candidaturile la locale. Suspiciuni reciproce de înțelegeri secrete cu PDL
Cu ce supărare a mers Antonescu la USL: Ponta&Co. bănuiți de „joc dublu” pe candidaturile la locale. Suspiciuni reciproce de înțelegeri secrete cu PDL

Cu ce supărare a mers Antonescu la USL: Ponta&Co. bănuiți de „joc dublu” pe candidaturile la locale. Suspiciuni reciproce de înțelegeri secrete cu PDL

Noi frecuşuri între PSD şi PNL pe problematica candidaturilor comune la locale. Potrivit unor surse liberale, liderul Crin Antonescu a fost mandatat astăzi de membrii Biroului Politic Central să discute cu omologul Victor Ponta, modul în care social-democraţii locali înţeleg să saboteze şansele candidaţilor liberali la unele primării reşedinţă de judeţ sau şefii de consilii judeţene. Conform surselor citate, principalele judeţe cu probleme de colaborare și joc dublu sunt Bacău, Buzău şi Timiş.

Dacă la Buzău, liberalii s-au arătat nemulţumiţi de pasivitatea lui Victor Ponta faţă de pretenţiile lui Ion Iliescu de renegociere în favoarea PSD a candidaturii la şefia Consiliului Judeţean, în cazul Bacăului, recentul anunţ de candidatură a lui Dumitru Sechelariu la primăria acestui municipiu, este percepută tot ca o manevră a social-democraţilor. Actulul edil, Romeo Stavarache nu ar privi cu ochi buni mişcarea făcută de Sechelariu. Conform surselor citate, acesta a reclamat în şedinţa BPC o nouă manevră a mai vechiului său rival, Viorel Hrebenciuc.
TIMIȘ: PSD se apropie de Ciuhandu
Cireaşa de pe tort a constituit-o apropierea subită a PSD faţă de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. PSD şi PNL conveniseră iniţial să susţină pentru primărie candidatura preşedintelui PNL Timiş, rectorul Nicolae Robu. Numai că, în aceste zile, atât liderul organizaţiei locale a PSD, Titu Bojin, cât şi Victor Ponta, nu au exclus iniţierea unor negocieri între conducerea USL şi aripa Ciorbea-Ciuhandu a PNŢCD, scenariu privit cu multă îngrijorare de către liberalii timişeni, mai ales că unele demersuri au fost deja făcute de colegii lor de alianţă, susţin sursele citate.
De altfel, în ultima sa vizită la Timişoara, Ponta a declarat că pe actualul primar Gheorghe Ciuhandu îl vede ca pe un partener al USL, ba chiar a avut cuvinte de apreciere la adresa lui.
“Eu sunt convins că în Timiş USL are un potenţial important. E important ca şi în Timiş să oferim o alternativă a ceea ce a fost până acum. Eu nu văd în domnul Ciuhandu un adversar al USL, ci mai degrabă un partener al USL-ului", a declarat liderul PSD. În schimb, Ponta nu a avut niciun cuvânt la adresa lui Nicolae Robu, candidatul anunţat al USL la Primăria Timişoara.
Bănuieli de înțelegeri locale cu PDL
După o nouă discuţie în cadrul şedinţei săptămânale a USL, cei doi copreşedinţi au decis să amâne din nou finalizarea listelor cu candidaturi comune la locale, semn că nu s-au înţeles încă pe candidaturile aflate în litigiu.
“Până la 15 martie lista va fi definivată. În 95% din cazuri nu sunt probleme", au încercat să dea asigurări Crin Antonescu şi Victor Ponta ca să audă colegii nemulţumiţi din teritoriu. Care parteneri locali de alianţă se acuză reciproc de joc dublu şi sabotaj, susţin surse liberale.
Conform aceloraşi surse, şi modul de împărţire a candidaturilor pentru funcţiile de consilieri locali generează probleme. Pesediştii din Dâmboviţa şi Dolj nu ar vrea să ofere colegilor decât 20% pe listele comune şi, mai mult chiar, sunt bănuiţi deja de înţelegeri post-electorale cu pedeliştii.
"Noi am auzit că lucrurile stau exact invers. Liberalii au fost cei care au început să discute cu cei de la PDL o nouă majoritate în consiliile locale după alegeri", a ripostat un parlamentar social-democrat, pentru EVZ sub imperiul anonimatului.