CU "BRILIANTUL" LA PSIHIATRU. Specialiştii sunt convinşi: "Mutu are nevoie de terapie!"
- Adam Popescu
- 27 decembrie 2010, 23:08
Psihologii şi psihiatrii caută explicaţii pentru comportamentul fotbalistului.
Prăpastia în care a alunecat iarăşi Adrian Mutu, fotbalist trecut pe "lista neagră" de clubul italian Fiorentina, îi pune românului, pentru a "n"-a oară, viitorul sportiv în pericol, iar riscurile sunt infinit mai mari acum, când piteşteanul se apropie de finalul carierei. Dacă în trecut îşi mai permitea să blufeze, de această dată, fiecare pas strâmb i-ar putea fi fatal jucătorul de 32 de ani, de care gruparea toscană vrea cu orice preţ să scape, după ce l-a prins minţind în două rânduri (când a spus că s-a înzăpezit, pentru a lipsi de la un antrenament, în condiţiile în care, câteva zile mai înainte, declarase că Fiorentina i-a propus prelungirea contractului pe o perioadă de cinci ani, lucru negat ferm de conducători).
Ieri, simţind că-i fuge pământul de sub picioare şi că nu are trecere decât la câteva grupări excentrice, fotbalistul a declarat că doreşte să rămână cu orice preţ la Fiorentina. Le-a făcut declaraţii de dragoste toscanilor, într-un stil bine-cunoscut, dar soarta sa pare pecetluită, nici măcar antrenorul Sinişa Mihajlovici nemafiind dispus să-i accepte toanele.
Discuţia cu selecţionerul
Năravul de a minţi este vechi şi l-a băgat în multe belele pe Mutu. Nu e sigur că este o boală a piteşteanului sau un mod de-a fi al lui, însă cu siguranţă i-a afectat ascensiunea fotbalistică. Atitudinea iresponsabilă îi pune în pericol inclusiv revenirea la echipa naţională, unde Răzvan Lucescu l-a avertizat că trebuie să renunţe la a mai face joc dublu şi că e musai să se încadreze în disciplina de grup, pentru a fi reprimit sub tricolor.
"Voi avea o discuţie cu Mutu, înainte să-l chem la naţională", a explicat Lucescu junior. Mai mult ca sigur, Mutu va promite marea cu sare, va pretinde că s-a schimbat. Numai că semnalele venite din Italia arată că are aceleaşi lipsuri.
EVZ a consultat doi specialişti, un psiholog şi un psihiatru, pentru a explica atitudinea duplicitară a lui Mutu.
"Toate comportamentele au o funcţie. Ne aduc avantaje pe termen scurt. Minte pentru că are beneficii acum. Nu se gândeşte în perspectivă. Noi decidem şi alegem lucruri care ne aduc beneficii imediate. Luăm decizii emoţionale, în funcţie de nevoile de acum, chiar dacă ele ne costă pe viitor. Dacă a minţit în mai multe rânduri, Mutu are nevoie de terapie! E un proces foarte dificil. Schimbarea în sine este foarte dificilă, mai ales dacă respectiva persoană se conduce după «Trăieşte clipa!» sau «Mai bine o zi şoim decât o viaţă cioară»!", crede psihologul Bogdana Bursuc.
Specialistul nu-l găseşte foarte vinovat pe fotbalist, mai ales că acţiunile sale au legătură cu viaţa şi cariera lui: "Nu suntem în papucii lui. Mutu şi-a asumat riscul. Iar consecinţele negative pentru alţii nu sunt chiar aşa de mari".
60 la sută dintre mincinoşi nu-şi revin nici după terapie!
De ce mint oamenii? "Vor să evite o pedeapsă, să beneficieze de o scurtătură", explică psihiatrul Gabriel Diaconu, de la clinica Sapiens Medical Center din Bucureşti.
"Dacă aş fi Răzvan Lucescu, discuţia cu Mutu ar fi legată de comportamentul lui. Dintre cei care mint, 60 la sută din ei recad. Proximitatea de obicei îi face să greşească din nou. Nu au resurse pozitive, sunt deprimaţi social, au lipsuri. Doar 40 la sută îşi revin, găsind motive pentru care să lupte", susţine Diaconu.
"Schimbarea este foarte dificilă, dacă respectiva persoană se conduce după «Trăieşte clipa» sau «Mai bine o zi şoim decât o viaţă cioară»!", BOGDANA BURSUC, psiholog
TABLOU Prieteni dubioşi, părinţi fără influenţă
"Cunosc mulţi oameni care nu sau lăsat până n-au făcut totul praf!", spune acelaşi Gabriel Diaconu, iar ex perienţele descrise de doctor cadrează cu apetenţa lui Mutu pentru a-şi ruina cu orice preţ cariera, deşi talentul îi dădea dreptul să fie mereu în top, şi nu doar sporadic, în perioada Chelsea Londra şi la Juventus Torino.
De-a lungul timpului, Mutu parcă a căutat belelele cu lumânarea, chiar dacă tot lui îi aparţine meritul de a reveni la fel de puternic şi de motivat pe terenul de joc.
Nedespărţit de Alin şi de Crâng
"Luaţi orice om de pe stradă şi spuneţi-i repetat «Briliantul», iar informaţia să ajungă trunchiat la urechile lui. Va crede că are un statul privilegiat, că este o piatră rară, scumpă", găseşte Gabriel Diaconu o posibilă explicaţie a faptului că Mutu se crede special şi acţionează de multe ori împotriva propriilor interese.
Lui Adrian Mutu, anturajul i-a provocat doar bucurii de moment, dar niciodată succese pe termen lung. Fotbalistul s-a înconjurat de doi indivizi din Pi teşti pe care îi ştie din perioada copilăriei. Aceştia n-au avut niciodată curajul să-l contrazică şi nu i-au interzis să facă lucrurile care i-au compromis cariera.
Din contră, l-au încurajat să persiste în greşeală. Alin şi Crâng, duetul care i-a fost alături lui Mutu în perioada Chelsea, când jucătorul s-a drogat cu cocaină, îi stă alături lui Mutu şi în această perioadă.
Care este vina părinţilor, în viziunea psihologului
Psihologul Bogdana Bursuc le acordă părinţilor jucătorului un rol important.
"Dacă familia ne responsabilizează, nu alegem prezentul în favoarea viitorului", crede specialistul. Numai că, în cazul lui Mutu, influenţa familiei a fost redusă de la bun început. Mutu provine dintr-o familie aşezată, tatăl, Spiridon, fiind fost profesor de matematică.
Însă Mutu şi-a câştigat de la fragedă vârsta independenţa financiară şi n-a mai depins de părinţi. În plus, mama, Rodica, i-a incurajat tupeul, sperând că astfel fiul ei va răzbi mai uşor în viaţă. Aşa s-a ajuns ca Rodica Mutu să fie cea care i-a procurat şi i-a adus în Italia fiului său pastila de slăbit care conţinea sibutramină, un substituent pentru cocaină!