Anchetat si suspendat, Dan Ilie Morega s-a internat "strategic" la Olanesti.
"Omul lui Dan-Radu Rusanu", Morega e contestat de colegii din PNL, dar se mandreste ca a fost pictat in biserica.
Pentru mine, politica nu e un scop in sine, ci ceva care ma obliga sa fac pentru gorjeni, pentru semenii mei, mai mult”, aceasta e lumina ce l-a calauzit mereu pe Dan Ilie Morega. Mottoul a miscat „Evenimentul zilei” 200 de kilometri in afara Bucurestiului, pana la... Olanesti, unde acum o saptamana liberalul s-a internat de urgenta, ca suferind de ficat, inima si artere.
Dupa o ora de asteptat in fata sanatoriului - fosta vila „1 Mai” unde se refacea si nomenclatura - isi face aparitia o silueta camuflata sub basca „retro”, de proletar, si-o geaca la trei-sferturi. E presedintele tuturor liberalilor gorjeni, dotat cu bidonasul pentru apa de izvor. Are o morga ratacita, e incruntat, vorbeste in surdina si-si plimba coada ochiului din stanga-n dreapta si retur.
E abatut. „Nu-s obisnuit sa vegetez si ma simt singur aici, abia astept sa plec”, sunt primele lui cuvinte, cazute dupa un protocol mai fuserit, in care facem cunostinta.
„Am hepatita si tensiune”
Omul e insa trist si jura ca e chinuit de boala. Spre padure, un zumzet ucigas de drujba provoaca trosnituri consecutive de copaci, rapusi cu spor. Lui Dan Ilie Morega nu-i place ca e inteles gresit. DNA-ul numai ce-l luase in ancheta, Bucurestiul abia de-l suspendase din sefia la filiala si el, Morega, era deja la sanatoriu. Ca sa nu para ca e cusuta cu ata alba, tine in buzunar un petic de hartie, cu parafa, diagnostic si numele sau in clar. „Uitati, scrie ca am hepatita evolutiva si tensiune arteriala oscilanta”.
Dovada i-a fost eliberata de la Elias si sta la baza internarii lui Morega. La functie scrie ca domnul baron de Gorj e „prof. univ”, iar la salariu, ca ajunge la 3.131 RON. Din sanatoriu, Morega a plecat de doua zile. Ieri, la Targu-Jiu intrase deja in ritm. Muncea si era mai vesel.
„Inima lui Stalin”
In partid insa si-a dobandit faima de „inima lui Stalin”, prin epurarile pe care le-a facut. „Si rudele il ocolesc, nu doar colegii”, spune Virgil Dragusin, fost trezorier si lider al Tineretului Liberal din judet. Gherila cu Morega a inceput din clipa in care acesta a cunoscut partidul si partidul l-a cunoscut pe el. „Mi-a fost adus in PNL pe 29 iulie 2004, de Tardea si Ionescu”, sustine Dragusin.
Primul ar fi fost implicat in devalizarea BCR Novaci, al doilea, ministru in guvernul Ciorbea. Cert e ca, pe tabla de sah a organizatiei, au urmat doua mutari de mat: „Pe 16 decembrie 2004, vin Morega si Rusanu si exclud asa: pe seful organizatiei municipale, pe prorector, un decan si pe aproape toti liberalii vechi”, afirma Dragusin.
Si doi, operatiunea „Politia peste colegul”: „Pe 19 si 26 ianuarie 2005, imi trimite Morega, deja subprefect, politisti acasa, pentru ca nu as fi predat niste situatii la partid”, incheie liberalul. Puternicele legaturi ale baronului cu „greii” PNL din Bucuresti au generat frustrari in teritoriu.
Sfant printre sfinti
Totul suna a pacate. Insa Morega e icoana, e chip pictat, sfintit si inaltat in biserica din Pades. In jurul sau sunt sfinti, Hristos, Cerurile, oaia si magarul biblic. La costum proaspat calcat, cu mana asternuta tainic pe inima, Morega sta in pozitie regulamentara de drepti. „Asa spune cutuma Bisericii Ortodoxe. Sa imortalizezi ctitorul”, clameaza liberalul. „Domnul Morega ne-a ajutat, dar nu poti spune ca e ctitor. Dar, bun, daca nu-l deranjeaza ca e pictat...”, ii raspunde fostul profesor de matematica, Cornel Baculescu.
Interviu
„Legea 18 era buna. Ce nu era cinstit se confisca”
EVZ: Le-ati cerut Directiilor judetene bani pentru partid? D.I. Morega: Imi pun intrebarea: de ce sunt eu atacat incorect, cand am aratat ca este mafie in energie? De aici mi se trage. Sunt o haita acolo de animale salbatice. E legea junglei.
E politica, aveti si adversari, nu numai prieteni.Politica mi-a adus pierdere de sanatate, timp si bani. Nu mai vreau politica. Dar tot voi actiona intr-o organizatie civica. Nu-mi trebuie mie gramezi de bani, ca sa-i iau cu mine in sicriu. Copiii mei au atat cat e nevoie, cat sa pretuiasca si sa continue sa munceasca.
De ce ati intrat in politica? Scopul meu a fost sa fac pentru oameni ceva mai cumsecade. Am si acum proiecte pentru turism in Oltenia.
„Nu sunt un om rau”
Cum se impaca politica cu Dumnezeu? Sunteti pictat in biserica. Biserica am facut-o pentru oameni. Eu, ca persoana, merg mai mult de sarbatori, un Paste, un Craciun, o Sfanta Marie. Dar din dorinta pentru oameni am facut-o. Unchiul meu, negustorul, a inceput prima biserica din sat in perioada interbelica, dar nu a trecut de temelie. In acelasi loc am facut-o si eu, dar, cum v-am spus, in primul rand pentru oameni, apoi, pentru unchiu’ si, in cele din urma, pentru mine. Pe timpul lui Ceausescu am fost anchetat pentru casa de langa biserica. E din 1781, dar o suspectau ca are zeci si zeci de camere. Am avut controale crunte. Fusesem reclamat de cineva.
Cum e sa fi ctitor? Am avut extrem de multi prieteni care m-au ajutat si sustinut cu materialele de constructii la ridicarea lacasului. Eu am platit manopera. Daca nu ma implicam, ramanea temelie. Nu pot sa nu fiu alaturi de ortodoxism si sa nu promovez bisericile, cand tot felul de secte rasar asa... Nu ma opun altor culte, dar nici sa promovezi contra ortodoxiei culte oculte.
Va priviti pe pereti cand mergeti la slujba? Nu ma uit niciodata. Mi s-a spus ca asa se face cu ctitorii. In rest, ascult cu smerenie slujba. Nu sunt un fanatic religios, dar nici ateu. Eu si inainte mergeam la biserica. Nu-mi putea interzice nimeni sa o fac. Sunt niste traditii.
Credeti in viata de apoi? Sunt mai multe controverse in mine. Am citit si niste carti in care se vorbea despre reincarnare. Ramane totusi de vazut. Nu am inca o convingere clar formata. Dar, cel putin, nu sunt un om rau. Un om rau se naste. Eu nu sunt un om extrem de generos si sentimental. N-am respins un om cand mi-a cerut ajutorul. Si cu serviciul si cu tot. Somajul e foarte ridicat in zona. Unii nu au nici ce sa manance.
„Sunt extrem de dinamic si nu pot sa vegetez”
Sunteti baron local? Trebuie sa ai o avere incomensurabila si sa fi furat mult ca sa ajungi asa ceva. Eu am obtinut totul prin munca. Nu pot sa ma consider, pentru ca nu sunt. Uite, Legea 18, de pe vremea lui Ceausescu, era buna. Ce nu era dobandit cinstit se confisca si intrai in penal.
Va lezeaza sau va onoreaza asocierea cu persoana lui Mischie? Orice afirmatie neadevarata ma deranjeaza. Eu l-am criticat de multe ori.
Sunteti stapanul judetului? Glumiti. S-a dus cu stapanii.
Cum adica?S-a dus...
Cum v-ati descrie dumneavoastra? Sunt extrem de dinamic si nu pot sa vegetez. Nu pot sa stau si sa nu fiu cu oamenii. Ma gandesc totusi sa mai gasesc timp si pentru mine, chiar daca mai sunt inca convins ca mai pot face ceva pentru oameni. Nu voi pleca din Gorj. Aici e gena mea.
Prietenii
Axa lui Morega
Oricum, conexiunile la varf au fost un sport de relaxare pentru traseistul politic Morega. Si-n PRM, si-n APR, si-n PSD a fost primit in fruntea ierarhiei, la judet. In cazul social-democratilor, el insusi recunoaste prieteniile pe care si le-a cultivat: Nicolae Vacaroiu - „l-am cunoscut in ‘83-’84, era un om deschis, cu suflet deosebit, lucra in finante”.
Razvan Theodorescu - „un om de mare cultura, profesionist. L-am cunoscut in 2000”. Octav Cozmanca - „Il stiu si pe dansul, de dupa ‘90. Am avut privilegiul sa-l cunosc si sa colaboram bine”, isi expune Morega impresiile despre cei trei lideri PSD.