Cu Antonescu la psihiatru

Cu Antonescu la psihiatru

LIDERUL PNL A AJUNS MAI RĂU DECÂT VADIM. Psihiatrii şi politologii consultaţi de EVZ explică de ce Crin Antonescu a dat discursul elegant pe invective.

Cu diplomaţie, eleganţă şi fair-play nu ajungi prea sus, par să îşi fi zis liderii opoziţiei. Aşa că au schimbat brusc tactica şi au dat critica pe invectivă.

Profesor de istorie de formaţie, Crin Antonescu a ajuns să spună despre un adversar politic, despre prim-ministrul României, că este "slab de minte". Adică, redus, mărginit, cu facultăţi intelectuale limitate, conform definiţiei din DEX. Pe scurt, prost. Proşti i-a făcut Victor Ponta pe Emil Boc şi ministrul Traian Igaş. Proşti şi hoţi era o altă referire la demnitarii guvernului Boc. Cu o tuşă mai agresivă, Antonescu a spus ciorditori în loc de hoţi, iar despre Emil Boc a spus că minte ca un borfaş. Şi invectivele continuă.

Psihiatri, psihologi şi politologi la unison spun că limbajul de mahala ar putea avea o ţintă electorală la "nea costicii" din păturile needucate.

"Triumful băieţilor de cartier"

Politologul Dan Pavel spune că acest tip de limbaj nu li se potriveşte acestor politicieni. "Nu aşa s-au ridicat în politică, dacă aşa ar fi vorbit toată viaţa, aş înţelege. Asta cu băga-mi-aş e o degradare care vine din mahala. În loc să ridice nivelul, ei îl coboară în mahala. Este victoria mahalalei asupra civilizaţiei. Este triumful băieţilor de cartier, al şmecherilor, al galeriilor de stadion. O înţelegere nefericită a libertăţii de exprimare", spune Dan Pavel.

Psihiatrul Gabriel Diaconu este de părere că politicienii folosesc premeditat limbajul de mahala pentru voturi. "Majoritatea actualilor lideri politici au intrat în politică, pornind de la un comportament de oameni foarte eleganţi şi au sfârşit în a fi foarte barbari. Ei au identificat o nişă la nivelul electoratului, iar nişa aceasta este esenţialmente una tabloidă. Cu alte cuvinte, electoratul i-a cerut proşti, coborâţi la nivelul lor. Tocmai de aceea, politicianul român nu este genul activ, ci reactiv. În prezent, ei încearcă să-şi traducă mesajul către cei cărora le vine mai uşor să-l înţeleagă în această manieră. Societatea românească nu este una academică, platoniană, ci una a contactului fizic şi verbal foarte dur", ne-a explicat psihiatrul Diaconu logica invectivelor folosite de politicieni.

Psihiatrul punctează un alt aspect care influenţează limbajul politic: "Problema este că trăim într-osocietateîncare democraţia are o structură darwiniană, în care educaţia se face de jos în sus, nu invers. Liderul politic trebuie să ştie a pendula între normal şi anormal, între fiziologic şi patologic. Un partid politic are nevoie şi de bani. Cine să-i dea? Profesorul cu un salariu de 1.000 de lei? Doctorul? Nu! Mai degrabă afaceristul de cartier, mai apropiat de imaginea de personaj bizantin decât cea caragialească de Caţavencu educat".

EXPLICAŢII

La ce-i ajută pe politicieni apelul la vorbe grele

Crin Antonescu susţine că limbajul dur e premeditat, e o tactică politică. "Aceşti oameni nu pot fi daţi la o parte cu vorbe frumoase", spune el. Îi ajută pe politicieni acest tip de discurs? "În anumite medii îi ajută. Dar nu în cele educate. Şi îi ajută doar să capete vizibilitate, nu să câştige puncte de încredere", a declarat politologul Dan Pavel.

Acesta consideră că ar trebui să ştim ce e în mintea celor care apelează la un asemenea limbaj, pentru a putea să-l explicăm. Chiar şi aşa, putem avansa câteva ipoteze. "În unele cazuri e vorba de o înclinaţie naturală dobândită din mediul în care s-au educat. Sau aşa sunt sfătuiţi de consilieri, să intre într-o întrecere populistă, pe ideea că oamenii mai degrabă îi ascultă dacă folosesc un asemenea limbaj", spune Dan Pavel în opinia căruia "asistăm la o degradare a limbajului politic". O altă explicaţie ar putea fi că, prin acest limbaj, politicienii "încearcă să îşi aducă adversarii într-o postură degradan tă, să-i submineze, să-i descon sidere printr-o anumită retorică". Oricum, spune Dan Pavel, "oamenii politici sunt şi lideri de opinie şi limbajul de mahala nu este potrivit".

La rândul său, psihiatrul Gabriel Diaconu consideră că liderii politici folosesc aceste accente violente pentru a se adresa unor pături sociale care au apetenţă pentru un astfel de discurs. "Fiecare partid are propriile departamente de analiză sociologică. Cu siguranţă aceştia au fost cei care le-au recomandat liderilor: Traduceţi mesajul ca să înţeleagă şi Nea Costică" crede Diaconu. El a amintit felul în care liberalii au înregistrat un eşec notabil la ultimele alegeri, mizând pe un discurs şi limbaj politic dedicate tinerilor cu o educaţie şi o carieră. "Aceşti oameni nu pot fi daţi la o parte cu vorbe frumoase. PDL este o sectă fanatică şi iresponsabilă cu care nu se poate negocia, discuta raţional“ CRIN ANTONESCU, reclamant

Ne puteți urmări și pe Google News