Pregătiţi banii! Primele calcule CU COSTUL ÎNCĂLZIRII: vine-o iarnă cu facturi mai mari

Pregătiţi banii! Primele calcule CU COSTUL ÎNCĂLZIRII: vine-o iarnă cu facturi mai mari

Primele zile friguroase ale acestei toamne au adus şi primele griji, în aşteptarea unei ierni mai scumpe decât oricare de până acum. Preţul gazelor naturale, care a crescut recent cu 5% pentru populaţie şi cu 10% pentru firme, se pregăteşte să dea o nouă gaură în buzunarele şi aşa peticite ale românilor.

Dacă în blocurile racordate la reţeaua centralizată de încălzire lumea îngheaţă deocamdată de frig, pentru că nu s-a dat drumul încă la sistem, cei cu centrale de apartament pot simţi de pe acum binefacerile ultimelor scumpiri.

Pentru un apartament de trei camere, unde consumul mediu pe timp de iarnă este de circa 8-10 metri cubi de gaze pe zi, în cele patru luni friguroase (noiembrie - februarie) se plăteau până acum circa 250-300 de lei pe lună, în total între 1.000 şi 1.200 de lei în toată perioada.

De acum, iarna va costa 1.100 - 1.300 de lei, dacă luăm în calcul faptul că scumpirea se aplică şi pentru lunile septembrie şi octombrie, când consumul e ceva mai mic. La fel se întâmplă şi în cazul apartamentelor mai mici, evident la o scară mai mică a preţului. Este şi cazul celor care, deşi au încălzire centralizată, folosesc şi aragazul, din cauza costurilor mai mici sau a ineficienţei caloriferelor. Mangalia, polul frigului în calorifere Pentru cei care sunt conectaţi la încălzirea centralizată, lucrurile sunt încă neclare. În unele oraşe se vorbeşte deja de scumpiri, neputând fi suportate şi în acest an subvenţiile de la bugetul local, în condiţiile creşterii cu 10% a preţului gazelor. Cel mai grav caz pare să fie, la fel ca şi anul trecut, cel din Mangalia, unde Primăria şi Consiliul Local încearcă să preia termoficarea oraşului de la firma Callatis Therm, după ce aceasta a obţinut în instanţă creşterea preţului gigacaloriei de la 462 de lei până la 670 de lei. Dintre marile oraşe, discuţii despre o eventuală majorare au mai existat şi la Cluj şi Iaşi.

În alte oraşe s-au făcut deja promisiuni că preţurile vor rămâne aceleaşi, deşi e de aşteptat ca subvenţiile acordate de primării să fie compensate cu creşteri de impozite sau cu scăderea cheltuielilor în alte domenii. Printre ele se numără Braşovul şi Timişoara, în cel de-al doilea caz primăria încercând chiar să scadă preţul.

Cât vor plăti la iarnă românii pentru căldură nu ţine doar de noroc, ci şi de opţiunile electorale pe care şi le-au exprimat la alegerile locale. Cel mai bun exemplu este Bucureştiul, ai cărui cetăţeni au fost inspiraţi cu realegerea lui Sorin Oprescu. Acesta a obţinut de la aliatul său politic şi fost coleg de partid, premierul Victor Ponta, anularea penalităţilor RADET către ELCEN, în valoare de peste un miliard de lei, iar în această iarnă va putea subvenţiona diferenţa între preţul de 170 de lei pe gigacalorie facturat populaţiei şi cel de 330 de lei la care cumpără RADET agentul termic. Scumpirile ar putea ajunge şi spre 50% În cazul celor mai puţin norocoşi însă, acolo unde primăriile nu îşi vor permite să mai subvenţioneze căldura, creşterile de preţ ar putea depăşi cu mult cele zece procente cu care s-au scumpit gazele. Motivul este că în prezent majoritatea primăriilor din localităţile mari dau subvenţii de circa 50% din preţ, unele chiar mai mult. O eliminare completă a subvenţiei, combinată cu creşterea costului de producţie din cauza preţului gazelor, ar scumpi factura la încălzire cu peste 100%.

Eliminarea parţială a subvenţiilor, care apasă puternic asupra bugetului primăriilor, ar putea însemna creşteri de 20-30% ale gigacaloriei pentru populaţie, dacă nu chiar mai mult. Anul trecut, când municipalităţile au fost confruntate cu eliminarea subvenţiilor ce veneau anterior de la Guvern, preţurile au crescut cu 37% la Bucureşti, 43% la Iaşi, 24% la Galaţi, 14% la Ploieşti şi s-a dublat la Constanţa.

În Capitală, consumul estimat de RADET era de 0,697 gigacalorii pentru o garsonieră, 1,05 pentru un apartament de două camere, 1,317 pentru trei camere şi 1,67 gigacalorii pentru patru camere. Asta înseamnă că o scumpire asemănătoare celor de anul trecut, în oraşele care nu îşi vor mai putea permite să subvenţioneze căldura, va urca factura la încălzire pentru iarnă cu circa 200 de lei pentru un apartament de trei camere, într-un oraş unde acum preţul este la media pe ţară, de circa 170 de lei. Evident, suma depinde de oraş şi de condiţiile climatice.