CSM ține de pensiile speciale pentru magistrați. CCR trebuie să se pronunțe

CSM ține de pensiile speciale pentru magistrați. CCR trebuie să se pronunțeCSM. Sursa foto: Arhiva EVZ

Demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a contesta la Curtea Constituțională legea privind impozitarea pensiilor speciale se bucură de susținerea CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că susţine contestația formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Curtea Constituţională în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Într-un comunicat de presă, CSM îşi exprimă ferm dezacordul şi îngrijorarea faţă de adoptarea, de către Parlament, a unor măsuri care afectează statutul magistratului. Astfel, se afirmă în documentul citat, printr-un procedeu legislativ „disimulat”, a fost adoptată măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, iar acest lucru va avea, în opinia CSM, drept consecință eliminarea acestei garanţii constituţionale.

„Consiliul Superior al Magistraturii susţine şi de această dată, în totalitate, demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare”, se arată în comunicatul transmis de CSM.

Potrivit comunicatului CSM a transmis Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate a actului normativ adoptat de Parlament, așa cum au fost deduse din jurisprudenţa instanţei de contencios constitutional dar și din reglementările internaționale.

Totodată, CSM a transmis opinia sa juridică argumentată şi în susţinerea demersului legal al Secţiilor Unite ale ÎCCJ, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce priveşte regimul disciplinar aplicabil acestora.

Astfel, spun magistraţii, proiectul de lege reglementează din nou abaterea disciplinară, care a mai fost anterior introdusă prin dispoziţiile art. IV punctul 26 din OUG 23/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 12 februarie, act normativ declarat neconstituţional în ansamblul său de către Curtea Constituţională la data de 2 iunie.

„Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constituţional al independenţei justiţiei, nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a tuturor principiilor care dau conţinut acestei valori constituţionale, sens în care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea sa efectivă”, se afirmă în comunicat.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă. Pensiile de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se taxează cu 10%, iar cele de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%.

Fostul președinte CCR, despre impozitarea pensiilor speciale: „E ca pe vremea chiaburilor”

Se conturează o demitere de răsunet. Ludovic Orban nu iartă: ”S-a arătat a fi prietenul PSD”