CSM judecă libertatea de exprimare

CSM judecă libertatea de exprimare

Preşedinta Uniunii Judecătorilor ar putea fi sancţionată disciplinar pentru că a dezaprobat public blocarea în parlament a anchetării lui Năstase.

Membrii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor lua în discuţie, mâine, „o posibilă încălcare a Codului deontologic al magistraţilor” de către Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Motivul: în calitate de lider al unei asociaţii profesionale a dezaprobat public, în 2008, modul în care deputaţii au blocat anchetarea fostului premier Adrian Năstase.

Coincidenţă sau nu, o eventuală sancţionare a Danei Gârbovan - judecată alături de alţi magistraţi acuzaţi că au încălcat statutul în sălile de judecată - vine la aproape două săptămâni de la decizia Consiliului de a ignora petiţia iniţiată de UNJR în urma cazului „Voicu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi, ca o ironie, magistratul care a cerut Consiliului să adopte o „poziţie fermă” vizavi de judecătorul Florin Costiniu (anchetat în dosarul senatorului PSD) şi să-i interzică acestuia să intre în sala de judecată ar putea fi pedepsit în aceeaşi zi în care CSM e aşteptat să avizeze cererea de pensionare a lui Costiniu. Astfel, acesta ar scăpa de orice sancţiuni.

Gârbovan: „Îmi asum toate demersurile UNJR”

„În 2008, UNJR a atras atenţia că deputaţii au încălcat Constituţia, substituindu-se puterii judecătoreşti prin faptul că s-au pronunţat asupra probelor din dosarul care-l viza pe domnul Năstase, iar CSM a dat curs plângerii domnului Năstase. Îmi asum fără niciun fel de probleme toate demersurile pe care le-am făcut în calitate de preşEdinte al UNJR. Vom vedea ce înţelege Consiliul prin respectarea normelor de etică şi deontologie, deoarece am observat că avem dicţionare diferite”, a declarat, pentru EVZ, Dana Gârbovan.

Aceasta este susţinută de colegii magistraţi, în lupta cu CSM: „E grav că s-a ajuns la asemenea discuţii în Consiliu, care judecă acum, de fapt, libertatea de exprimare a reprezentantului unei asociaţii profesionale. CSM nu a dat dovadă de atâta promptitudine şi atunci când a fost vorba despre petiţia noastră. Există însă o practică de a-i cerceta şi judeca pe cei care încearcă să lupte cu sistemul”, a comentat unul dintre aceştia.