CSM a propus un PRAG pentru ABUZUL în SERVICIU susținut de PSD. Ce EXPLICĂ MAGISTRAȚII | UPDATE
Editura Evenimentul si Capital

CSM a propus un PRAG pentru ABUZUL în SERVICIU susținut de PSD. Ce EXPLICĂ MAGISTRAȚII | UPDATE

Autor: | | 6 Comentarii | 3349 Vizualizari

CSM a propus, în cadrul comisiei speciale pe legile justiţiei, un amendament pentru redefinirea abuzului în serviciu. Potrivit amendamentului, infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu şi neglijenţa, nu vor mai fi pedepsite cu închisoarea dacă prejudiciul material este mai mic de 50.000 de euro şi dacă este achitat în totalitate. Dacă prejudiciul este achitat în timpul urmăririi penale sau al judecăţii, atunci pedeapsa se reduce la jumătate.

UPDATE. CSM a explicat, prin intermediul unui comunicat de presă, că abordarea propusă nu face referire la funcționarii publici, ci „a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat”.

„Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie. Consiliul a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală. În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive. În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat. Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici”.

Știrea inițială

„Este un amendament care poate fi susținut. (...) Acest articol în forma CSM îl vom susține" a declarat Iordache după ședință.

De altfel, președintele comisiei pe legile justiției a menționat că în cazul art. 297 - Abuzul în serviciu din Codul Penal - va propune și va susține o definiție fără prag valoric pentru prejudiciu, așa cum a menționat în trecut. Cu toate acestea, Iordache a refuzat să spună cum va propune să fe redefinită infracțiunea de abuz în serviciu.

Amendamentul este susţinut de PSD şi modifică articolul referitor la alte persoane care nu sunt funcţionari publici.

Opoziția s-a poziționat împotriva amendamentului depus de CSM. Deputatul PNL Ioan Cupșa:a declarat „ Nu este prima dată când CSM susține astfel de acte normative. Este regretabil”

Propunerea a venit de la CSM şi face referire la articolul 308 din Codul penal, adică infracţiuni de serviciu săvârşite de alte persoane care nu sunt funcţionari publici.

Amendamentul din Codul Penal discutat de comisia pe legile justiței.

“(3) În cazul infracţiunii prevăzute de art. 295 (se referă la delapidare – n.r.), săvârşite în condiţiile alin 1, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate