Harta interactivă cu riscul seismic din fiecare localitate. În ce stadiu se află

Harta interactivă cu riscul seismic din fiecare localitate. În ce stadiu se aflăHarta seismică din România.Sursa foto: INFDP

Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, a prezentat o hartă interactivă ce ilustrează riscul seismic în fiecare localitate. Acest program va include 98 de proiecte dedicate îmbunătățirii siguranței seismice a clădirilor.

Cseke Atilla, despre noul proiect lansat de minister

Cseke Attila a declarat că, începând de marți, una dintre prioritățile esențiale ale Ministerului Dezvoltării este elaborarea primei hărți care va identifica unitățile administrativ-teritoriale expuse riscului seismic. Aceste unități administrative vor putea solicita finanțare de la minister pentru consolidarea clădirilor, a anunțat ministrul Cseke Attila în cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți.

Cseke Atilla a subliniat că Harta va fi interactivă oferă locuitorilor informații despre zona în care locuiesc și facilitează  autorităților locale accesul la fonduri pentru consolidări.

„Prin aceste programe, avem în derulare 98 de proiecte care vizează siguranţa seismică a şcolilor, spitalelor, a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice. Fac un apel ferm către autorităţile locale să conlucreze pentru a expertiza clădirile, cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării, care prezintă vulnerabilităţi, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să acceseze fondurile puse la dispoziţie de minister”, a transmis Cseke Attila.

Cseke Atilla

Cseke Atilla, despre hartă interactivă cu localităţile vizate de riscul seismic

Finanțarea este asigurată de la gugetul statului

Ministrul Cseke Attila a subliniat că finanțarea lucrărilor este complet acoperită de bugetul de stat, inclusiv evaluarea riscului seismic necesară pentru solicitarea de fonduri.

În programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, au fost încheiate 66 de contracte de finanțare, totalizând suma de 1.126.198.835 lei. Dintre acestea, șapte contracte, în valoare de 258.497.594,34 lei, sunt destinate blocurilor de locuințe.

Prin intermediul Programului național de investiții „Școli sigure și sănătoase” au fost încheiate 30 de contracte de finanțare, cu o valoare totală de 845.218.081,52 lei.

De asemenea, în cadrul Programului național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” au fost semnate două contracte de finanțare, în sumă totală de 15.370.151,27 lei.

În plus, din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministrul Dezvoltării finanțează consolidarea a 39 de blocuri de locuințe și 165 de clădiri publice, a mai subliniat ministrul Dezvoltării.