Evenimentul Zilei > International > Cruzime sau dreptate? Unui bărbat condamnat pentru tâlhărie i-a fost amputată mâna
Cruzime sau dreptate? Unui bărbat condamnat pentru tâlhărie i-a fost amputată mâna

Cruzime sau dreptate? Unui bărbat condamnat pentru tâlhărie i-a fost amputată mâna

Autoritățile iraniene au dat publicității faptul că unui bărbat, care a fost condamnat pentru mai multe fapte de tâlhărie, i-a fost amputată mâna ca pedeapsă pentru faptele sale într-o închisoare din orașul Sari din nordul Iranului.

Bărbatul a recunoscut 28 de acuzații de furt, susțin oficialii iranieni, care au adăugat faptul că pedeapsa a fost dusă la îndeplinire, aceasta fiind consecventă cu „o politica de suprimare cu severitate și fără ezitare, a celor care perturbă ordinea și securitatea publică și fură  din fondurile publice”. Numele deținutului care a  primit această pedeapsă nu a fost dezvăluit.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a criticat Iranul după anunțul făcut în legătura cu acest caz.

„Prin executarea acestei pedepse indiscutabil de crudă, autoritățile iraniene au comis acte de tortură care sunt infracțiuni în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Saleh Higazi un purtător de cuvânt al Amnesty International într-o declarație postată pe site-ul web al organizației.

În trecut, Iranul a aplicat pedepse descrise în Coran, cum ar fi cea de lapidare, orbire și biciuire, precum și amputări. Pedepse similare sunt aplicate în Arabia Saudită și Somalia.

Mass-media iraniană a relatat în anul 2018  faptul că unui bărbat în vârstă de 34 de ani i-au fost amputate mâinile după ce a furat câteva vite în provincia iraniană Razavi Khorasan.

Anul trecut, Iranul a fost condamnat de către  organizațiile pentru drepturile omului pentru că  a aplicat pedeapsa cu biciuire unui bărbat care fusese condamnat pentru consum de alcool în adolescența sa, cu 10 ani înaintea aplicării pedepsei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.