"Crulic" vorbeşte cu umor despre moarte

"Crulic" vorbeşte cu umor despre moarte

Filmul animat regizat de Anca Damian face spectatorul să râdă până îi trage preşul de sub picioare cu realităţile triste ale "cazului".

Daniel Claudiu Crulic a fost arestat pentru că ar fi furat portofelul unui judecător. În închisoare, el a făcut greva foamei timp de câteva luni, timp în care a slăbit dincolo de orice închipuire. A încurcat datele în care fusese plecat la Milano şi, când şi-a amintit că în ziua comiterii furtului era în afara Poloniei, a fost prea târziu, pentru că nimeni nu-l mai asculta. Nici autorităţile poloneze, nici consulatul. Ministrul de Externe de atunci, Adrian Cioroianu, şi-a dat demisia în urma decesului românului nevinovat şi acesta este detaliul pe care mulţi români şi-l amintesc despre caz.

Cu o asemenea poveste, filmul despre moartea lui Crulic ar fi putut să alunece uşor în melodramă. Însă formula aleasă de Anca Damian - animaţie alertă şi plină de detalii, voice-over (auto)zeflemitor interpretat de Vlad Ivanov cu căldură, în "dulcele grai moldovenesc" - transformă "Crulic - drumul spre dincolo" într-un hibrid ciudat, dar puternic, de documentar tragicomic cu elemente de ficţiune - vocea de dincolo de mormânt a lui Crulic fiind un exemplu bun în acest sens.

Pe lângă povestea palpabilă a lui Crulic, filmul Ancăi Damian are şi un substrat anti-birocratic, în care procedurile justiţiei poloneze şi ale medicilor de acolo stau în calea clarificării situaţiei românului, care pare ceva ce ar fi putut să se rezolve cât ai clipi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul poate fi analizat până la al treilea strat, cel în care se discută despre moarte, în care Crulic - cu vocea lui Ivanov - povesteşte ce a lăsat în urmă, un geamantan cu obiecte prozaice, şi se gândeşte la ultimele fotografii în care apare.

Imaginile cu el, din copilărie şi până la ultimele din Italia, sunt doar un element din colajul vieţii unui om, aşa cum ni-l prezintă filmul. Restul elementelor sunt variate: peisaje în acuarelă, decupaje sau animaţie stop-motion. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rKR0tAC9EHY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi AICI un interviu cu Anca Damian, regizorul primului lungmetraj românesc de animaţie din ultimii 20 de ani, "Crulic - drumul spre dincolo"