Evenimentul Zilei > Monden > Zina Dumitrescu, o viață ca un roman. O femeie frumoasă care a traversat comunismul și democrația
Zina Dumitrescu, o viață ca un roman. O femeie frumoasă care a traversat comunismul și democrația

Zina Dumitrescu, o viață ca un roman. O femeie frumoasă care a traversat comunismul și democrația

Zina Dumitrescu a avut o viață demnă de un film. A fost strălucitoare timp de decenii, dar a sfârșit singură, tristă și în depresie cruntă, la azil. A fost strălucitoare și foarte frumoasă, dar avea inima plină de amărăciune

Zina Dumitrescu a fost numită ”Mama modei românești” pentru că ea a ridicat multe vedete în lumea modei. Însă, necazurile s-au ținut lanț de ea. Era strălucitoare și frumoasă în public, dar în sufletul ei se ascundea multă tristețe. A murit pe 28 martie 2019, la 82 de ani. Vestea a întristat pe foarte mulți români care abia atunci au aflat prin câte a trecut Zina Dumitrescu.

Zina Dumitrescu a fost generoasă și caldă cu jurnaliștii. Le-a povestit aproape toată viața ei, plină de suișuri și coborâșuri. Se numea, de fapt, Zenobia Bogoș, s-a născut în anul 1936, în Județul Ismail, din Republica Moldova. Era copil când a început cel De-al Doilea Război Mondial, a fost vedetă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și ”Mama Zina”, după 1990.

Creatoarea de modă a avut o viață demnă de un film. A fost strălucitoare timp de decenii, dar a sfârșit singură, tristă și în depresie cruntă. A murit pe 28 martie 2019, la 82 de ani. Era cunoscută drept cea care a scris istorie în moda din România și a lansat în modă nume care sunt consacrate și în ziua de astăzi. Rita Mureșan, Romanița Iovan, Bianca Brad sau Cătălin Botezatu sunt doar câteva nume.

Zina Dumitrescu a scris istorie în moda din România

„În 1967, la Moscova, în Piața Roșie, s-a desfășurat primul și unicul congres mondial de modă, unde eu am cunoscut-o personal pe Coco Chanel, o femeie care mi-a influențat viața destul de mult, a fost ca o Olimpiadă, cu drapele, cu deschidere oficială. Coco Chanel ieșise pentru prima oară în afara Franței, și venise la Moscova fiind foarte curioasă să-l vadă pe Lenin”, a mai povestit Zina Dumitrescu.

În 2012, creatoarea de modă a fost dusă la un azil de bătrâni chiar de către fiul său, după ce aceasta a încercat în repetate rânduri să se sinucidă. Se adunaseră prea multe. Primul său soț a bătut-o în repetate rânduri, iar următorii doi au murit. Moartea ultimului bărbat a băgat-o într-o depresie cruntă pe aceasta, care a refuzat să se mai hrănească așa cum trebuie. A fost găsită leșinată în casă de două ori.

În anii petrecuți în azil, marea doamnă a modei românești a suferit enorm din cauza faptului că unicul său fiu, Cătălin, nu venea să o viziteze. După ce Zina Dumitrescu a fost condusă pe ultimul drum, Cătălin, fiul său, unicul moștenitor al acesteia, a vândut proprietățile și bijuteriile mamei sale.

Citiți articolul integral, semnat de Marina Dohi, în Rețete și vedete.