Editura Evenimentul si Capital

Cronologia unui mileniu de rezistență a românilor din Transilvania (I)

18-06/tran-c-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 534 Vizualizari

Circa 896 – Stabilirea triburilor ungare în Câmpia Panoniei.

906 și după – Voievodatele (ducatele) românești din Transilvania și Banat, conduse de Gelu, Glad și Menumorut, au opus o rezistență dârză năvălitorilor unguri.

Sec. X-XIV (prima parte) – Cucerirea treptată a unor teritorii din stânga Tisei și din zonele intracarpatice locuite de români.

1437 – Răscoala de la Bobâlna. Formarea faimoasei Unio Trium Nationum (unguri, sași și secui), prin care poporul român din Transilvania era exclus de la viața politică (1438).

1514 – Războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja, la care au participat masiv și iobagii români.

După înfrângerea răscoalei, Dieta de la Pesta («dieta sălbatică») a adoptat un șir de măsuri («Codul în trei părți» – Tripartitum -, numit și «codul lui Werboczi&ra

1526-1541 – În urma victoriei otomane de la Mohacs (1526), regatul Ungariei își încetează existența, fiind șters de pe harta Europei.

Cea mai mare parte a sa a fost transformată în pașalâc turcesc, având capitala la Buda.

Transilvania a devenit principat autonom sub suzeranitate otomană, dar având strânse legături politice, economice și cultural-bisericești cu Țara Românească și Moldova.

Banatul a fost împărțit: partea vestică a devenit pașalâc, iar cea estică a fost înglobată în Principatul Transilvaniei.

1599-1600 – Unirea Țării Românești, a Ardealului și Moldovei realizată de Mihai Viteazul.

1691 – Principatul Transilvaniei este subordonat direct împăratului, beneficiind de un statut separat care confirmă privilegiile celor trei națiuni politice (maghiari, sași și secui) și ale celor 4 religii recepte (romano-catolică, evanghelico-luterană, calvino-reformată și socino-unitariană). Tripartitum- ul rămâne în vigoare.

1699 – Prin pacea de la Karlowitz, Imperiul Otoman recunoaște de jure că Transilvania și nord-vestul României de azi – așa-numitul «Partium» – au trecut sub dominația Imperiului Habsburgic.

1732-1744 – Memoriile adresate Curții din Viena de episcopul român Inochentie Micu, prin care acesta cerea respectarea drepturilor acordate clerului și populației unite de cele două diplome leopoldine și acordarea de drepturi egale națiunii române, cea mai numeroasă populație a Ardealului, reprezentând grosul contribuabililor la fiscul imperial.

1744 – Mișcarea condusă de Visarion Serai, pornită împotriva unirii cu Roma, prilejuiește o puternică agitație în rândul țărănimii române din Ardeal. 1784 – Marea răscoală țărănească sub conducerea lui Horea, Cloșca și Crișan.

1791-1792 – Supplex Libellus Valachorum – Memoriile adresate împăratului Leopold al II-lea, prin care poporul român din Transilvania, Banat și Partium cerea recunoașterea sa ca națiune politică, repunerea lui în drepturi depline cetățenești, egalitate în drepturi cu celelalte națiuni politice ale țării și reprezentare proporțională în viața publică.

1848, mai 12/24 – Dieta maghiară de la Cluj, nesocotind voința reprezentanților națiunii române și a poporului adunat pe Câmpia Libertății de la Blaj, votează «uniunea» forțată a Principatului Transilvaniei cu Ungaria, menținând vechiul aparat represiv nobiliar.

1848 – Conducătorii revoluției ungare, în frunte cu Kossuth Lajos, au refuzat acordarea drepturilor național-politice solicitate de români. Gărzile naționale maghiare trec la represalii sângeroase împotriva țăranilor și a conducătorilor revoluției române.

1848, septembrie 2/14-16/28 – A treia Adunare pe Câmpia Libertății de la Blaj, la care participă circa 60 000 de români, cere încetarea persecuțiilor și abuzurilor, reafirmă revendicările țărănimii iobage și solicită anularea anexării Transilvaniei la Ungaria.

1849, ianuarie-iulie – Epoeea apărării Munților Apuseni de către armatele țărănești comandate de Avram Iancu atât împotriva încercării armatelor nemeșimii maghiare, cât și a Armatei Revoluționare Maghiare, condusă de Bem Jozsef, de a ocupa Țara Moților, bastionul rezistenței naționale a românilor. În timpul revoluției de la 1848 au căzut în lupte sau au fost asasinați aproximariv 40 000 de țărani, 4 prefecți, 10 tribuni, 100 de centurioni și 100 de preoți, iar 300 de sate au fost arse.

1849, iulie-august – Trupele habsburgice și țariste au lichidat revoluția ungară. Transilvania a trecut sub administrarea directă a guvernului imperial de la Viena. Românii nu vor mai avea statut de «popor tolerat».

1849, sfârșitul verii – Se instaurează «regimul absolutist de stat» (guvernul militar în Transilvania), cu numeroase consecințe negative și pentru români, printre care suprimarea libertății cuvântului și a adunărilor.

1849, noiembrie – Se constituie provincia Voivodina sârbească și Banatul Timișoarei, cu reședința la Timișoara.

1860 – Instaurarea regimului habsburgic liberal. Andrei Șaguna (Transilvania), Andrei Mocioni (Banat) și Nicolae Petrina (Bucovina) sunt invitați la ședințele Senatului Imperial, care urma să propună federalizarea imperiului. ...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)

A MURIT la doar 39 de ani! Anuntul despre artista a fost facut in aceasta dimineata

Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul istoric

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”