Sâmbătă, "Evenimentul zilei" a fost primul ziar care a publicat informaţia referitoare la demisia guvernului condus de Emil Boc.
Au urmat trei zile extrem de tensionate pe scena politică. EVZ vă prezintă filmul acestor zile.
Sâmbătă, 4 februarie 2012.
Dimineaţa. Ediţia tipărită a EVZ titrează: "Pleacă Boc! Urmează Diplomatul sau Bancherul?". Zilele premierului pot fi numărate pe degetele de la o singură mână. Taberele din PDL au dat verdictul: doar demisia lui Boc mai poate salva partidul. Sentinţa e cu executare.
Nu există nici apel, nici recurs. Procesul avusese loc în urmă cu câteva zile, când Vasile Blaga, unul dintre "procurori" a fost nemilos. "Partidul poate să existe şi fără Boc sau Blaga".
Un adevărat spectacol în spatele uşilor. Puţini lideri PDL au dat detalii presei. Emil Boc nu merita un proces-spectacol. În fond, de ce să fi fost înfierat cu mânie proletară? Dacă Traian Băsescu nu declanşa "războiul strâmb" împotriva lui Raed Arafat, Boc rămânea premier. Cel puţin pentru moment.
● EVZ publică şi câteva nume de posibili înlocuitori. Bancheri şi diplomaţi, ajunşi în fruntea serviciilor secrete. În prima categorie intră: Mugur Isărescu (63 de ani), guvernatorul BNR.
"Nava amiral" a tehnocraţilor români.Din păcate pentru putere, se lasă greu convins. Îl refuzase deja pe preşedinte, dar se mai negocia. Consilierul său, Lucian Croitoru( 54 de ani) este şi el în cărţi. Doar este doctor în economie. Diplomaţii cu bastonul de premier în raniţă sunt doi: George Maior (45 de ani), directorul SRI, şi Mihai Răzvan Ungureanu (44 de ani), şeful SIE.

4 FEBRUARIE 2012. Prima pagină a ediției de sâmbătă a „Evenimentului zilei”
De la "freezing rain", la "burning Boc"
● Televiziunile de ştiri pândesc următorul "breaking news". Aşteaptă "ploaia care îngheaţă totul în cale". Celebra freezing rain". Ştirea despre Boc încălzeşte atmosfera în studiouri. Emisiunile de ştiri şi talk-show-urile preiau informaţia. Încet- încet, toată presa vorbeşte despre asta.
● Premierul nu scoate însă o vorbă. Are un alibi bun: lupta cu viscolul. Codul galben devine cod portocaliu. Boc poate ignora codul roşu din PDL. E drept că a mai ieşit în stradă, să scoată jeep-urile din nămeţi.
S-a dus la şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă de la Interne. Tensiunea este maximă. Traian Igaş, poreclit "Troian", nu rezistă şi dă câteva bâlbe: "Nicio localitate nu e vădită (sic!) de energie electrică", "cetăţenii să nu plece la drum dacă nu este impe tuos (sic!) necesar". "Anul Caragiale" a început bine.
● După şedinţă, Emil Boc este zgârcit în declaraţii. "Nu comentez asemenea speculaţii (articolul despre demisie din EVZn. red.). Eu ştiu ce am de făcut". Repetă obsesiv formula "ştiu ce am de făcut". Aşa proceda şi cu sintagma "remanierea se face, nu se discută".
Soarta are cu siguranţă doza ei de ironie. Are dreptate: remanierea se face, nu se discută. Cu tot cu premier. Boc ar mai fi stat de vorbă cu partidul. Un pic. Cât să completeze puzzle-ul.
Adică să mai tragă de timp. Nu mult. Până trece viforniţa. Eventual şi inundaţiile de după. Asta vrea să spună când se plânge de situaţia din Mangalia, unde "oamenii stau în frig din cauza ambiţiilor politice".
Duminică, 5 februarie.
După "freezing rain" a venit "beautiful snow". Ninge ca-n poveşti. Drumurile naţionale se închid pe rând. Ca-n România. Oraşele sunt tot mai izolate. La PDL. Barbu anunţă voalat, în EVZ, demisia lui Boc. Confirmă ipoteza unui guvern tehnocrat. Roberta Anastase vorbeşte şi ea de nevoia de reîmprospătare a guvernului.
Spre seară Elena Udrea e tranşantă: "Demisia lui Emil Boc va fi conformă cu aşteptările oamenilor". Partidul speră că noaptea va fi un sfetnic bun pentru premier. "Frigul te face mai deştept", curge o ştire în redacţii. E concluzia University of Central Missouri. Se pare că locuitorii regiunilor mai reci din SUA au un IQ mai mare decât semenii lor din zonele mai calde. La Bucureşti, e ger năprasnic.
"Nu comentez asemenea speculaţii (articolul despre demisie din EVZn. red.). Eu ştiu ce am de făcut“
EMIL BOC, premierul României (sâmbătă, 4 februarie)

BURSA ZVONURILOR
"Diplomaţii" revin în forţă
● În weekend, bursa zvonurilor a intrat în fibrilaţii. Sâmbătă, premierul urma să fie ales dintre Mugur Isărescu şi Lucian Croitoru. Al doilea avea prima şansă. Duminică, "diplomaţii" recuperaseră spectaculos. George Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu se "încălzeau" pentru a prelua frâiele Executivului. Ungureanu avea prim- planul.
● PDL-iştii erau şi ei în ceaţă. Ca să se lămurească s-au dus la Palatul Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu i-a chemat la o discuţie despre viitorul guvernului. Nu le-a dat foarte multe detalii. Le-a spus doar că va fi un tehnocrat. La Antena 3, Crin Antonescu cerea demisii. Pe a lui Boc, pe a lui Băsescu, pe a lui… Jeffrey Franks de la FMI. Nu pentru că a băut un şpriţ la Buşteni cu Blejnar. Franks e mormon. Nu bea, nu fumează. Nu joacă nici cărţi. E moral 100%. Ci pentru că l-a susţinut pe Boc.
ZIUA DEMISIEI
"Medicamentul a fost amar, dar România s-a însănătoşit"
Luni, 6 februarie 2012.
Ziua cea mai lungă. Un solstiţiu politic în plină iarnă. Frigul nu se dă plecat. Dar premierul? Coloana oficială îl aduce pe Emil Boc la guvern în jurul orei 9.00. În câteva zeci de minute îşi va anunţa demisia.
La Palatul Victoria. O înfrângere pentru el. S-ar putea să fie ultima zi în care calcă pragul clădiriidin postura de şef al guvernului. A avut cinci vieţi. Boc I, Boc II, Boc III… Prea puţine, spun unii. Suficiente, spun majoritatea. Îşi anunţă partenerii din Coaliţie că ordinea de zi are un singur punct: demisia sa. Pe la ora 10.00, informaţia se scurge în presă. Pe surse.

6 FEBRUARIE 2011. Prima pagină a ediția de ieri a „Evenimentului zilei”
● Premierul se duce apoi în şedinţa de guvern. Jurnaliştii au acces în deschidere. Emil Boc îşi va anunţa demisia în direct. "Am luat această decizie pentru a nu influenţa stabilitatea economică a ţării(…)Aţi ştiut că nu veniţi să participaţi la un concurs de popularitate(…) Ştiu că medicamentul pe care l-am administrat a avut un gust amar, dar România s-a însănătoşit".
Gata. S-a săvârşit. Miniştrii săi îl aplaudă. Slabă consolare. Şiar fi dorit să îşi termine mandatul. A spus-o acum vreo două săptămâni, înainte ca partidul să-i dea de înţeles că e timpul să renunţe.
● Pleacă apoi la celălalt Palat. La Cotroceni. Mai are câteva ore de domnie. Ajunge pe la 11. 30. Se întâlneşte cu Traian Băsescu. Cel mult un sfert de oră. E doar un gest formal, ce compune ritualul mazilirii sale. Se duce apoi în Modrogan. Preşedintele rămâne să semneze decretul de înlocuire a sa cu interimarul Cătălin Predoiu. Consultările şefului statului cu partidele se amână de la 12.00 până la 15.00.
● La prânz, Boc ajunge la partid. Colegii îl felicită pentru "gestul său bărbătesc" prin care a "salvat partidul". Şi-au luat o piatră de pe inimă. O nouă "criză Radu Vasile" ar fi îngropat PDL.
● Sever Voinescu (PDL) ridică temperatura: numirea unui nou premier este “o chestiune de ore". Colegul său Sorin Frunzăverde simplifică ecuaţia politică: guvern politic sau guvern cu premier independent. Kelemen Hunor (UDMR) vrea premier politic. UNPR nu vrea USL în Executiv. Social- liberalii vor cere la consultări instalarea unui guvern de serviciu care să organizeze alegeri anticipate în luna mai sau cel mai târziu în prima săptămână din iunie.
"Am luat această decizie pentru a nu influenţa stabilitatea economică a ţării.“
EMIL BOC, ex- premierul României
(Luni, 6 februarie 2012)
"BUN SIMŢ"
"Jeremy" Franks şi alţi "chiori"
● Consultările preşedintelui cu partidele încep la ora 15.00. Liderii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, intră primii la discuţii. După ei, trebuia să urmeze liderii PC. Partidele din opoziţie anunţă însă că nu vor participa separat, ci vor veni împreună la ora 17.00.
După "minorităţi" intră UDMR, apoi cei ai UNPR. Delegaţia USL e punctuală. După 40 de minute iese la declaraţii. Crin Antonescu(PNL) rămâne la fixaţia sa cu Jeffrey Franks. Îl botează "Jeremy". Franks e tot mormon. Nu s-a convertit la creştinism, convins de Sf. Crin Botezătorul. Apoi le spune ziariştilor că Traian Băsescu " a vorbit despre economie, apoi de alţi şefi de servicii, după aceea de alţi… chiori".
Revoluţia bunului simţ. Victor Ponta (PSD) rămâne cerebral. Insistă pe ideea alegerilor anticipate pentru luna iunie. PDL-iştii sunt ultimii. Cu ei lucrurile sunt clare.
DEZNODĂMÂNT
…ŞI premier E : Mihai Răzvan Ungureanu
● După plecarea PDL de la Palatul Cotroceni, în jurul orei 19.00, liderii Coaliţiei s-au întors la Palatul Victoria. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat numele noului premier o oră mai târziu. În răstimp, numele celui ales s-a "scurs" în presă: Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE.
La 20.07, preşedintele Traian Băsescu a confirmat desemnarea lui Ungureanu drept premier. Şeful statului a dezvăluit că discuţiile despre înlocuirea lui Emil Boc se poartă de anul trecut, din 8 decembrie.
"Decizia a fost amânată din motive care au ţinut de interesul naţional. În decembrie nu aveam majoritate parlamentară sigură. În ianuarie am avut vacanţă parlamentară, iar obiectivul a fost evaluarea FMI şi emisiunea de bonduri pe piaţa americană. E o decizie firească, nu e o manevră, ci doar nevoia de a recredibiliza guvernul. Am optat pentru o soluţie care să nu pună în pericol finanţarea României", a spus preşedintele.
Mihai Răzvan Ungureanu a mulţumit pentru încredere, a anunţat formarea cu celeritate a noului guvern şi a cerut sprijin parlamentar consistent.
Citiţi şi:

  • Emil Boc: Sunt toate șansele ca până joi să avem un nou guvern
  • Mihai Răzvan Ungureanu este noul premier desemnat de Traian Băsescu. "Independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru acest mandat" | VIDEO
  • De ce nu crede Adrian Vasilescu în ideea unui Guvern de tehnocraţi
  • FMI: Continuăm acordul cu România şi după demisia premierului
  • Demisia lui Emil Boc a făcut Breaking News la BBC
  • Emil Boc a demisionat. Vezi ce urmează