CRONICA TV: Cum pune botul la ruladă Mugur Ciuvică

CRONICA TV: Cum pune botul la ruladă Mugur Ciuvică

Mugur Ciuvică: “Mă gândeam la...". Mda, se gândea ieri seară. Ca de obicei. Omul însă nu este de categorie mică, poate gândi simultan sau pe rând, in direct sau înregistrat, la mai multe posturi tv.

Dovedindu-se bun atât ca negustor, cât şi ca şanteuză. Aseară, absolut întâmplător, gândea pe Antena 3. "Mă gândeam, reia marota Mugur, la motivul pentru care s-a făcut deturnarea asta de fonduri. Ei au folosit banii ăştia, Traian Băsescu de fapt i-a folosit prin intermediul lui Emil Boc cu un motiv clar...". Claro che si, omul chibzuieşte la postul care recalibrează timpul prin introducerea unui act surpriză chiar la finalul spectacolului, în timp ce îşi pipăie bicepşii în spatele scenei. Este o seară în care Gânditorul de la Romexpo, Ciuvică adică, îşi revarsă stilul vioi, tonul amical şi intim, presărat cu semne de exclamare şi jargon de Sinteză. "Dom’ne e scandal mare, uite trec ăia de colo-colo, e agitaţie mare...". Se află la Sinteza zilei, şi dacă nu ar fi fost analist-gânditor, probabil că ar fi fost un foarte bun cofetar. Specialist în rulade. Verbale. Cât mai multe rulade. Ştie să amestece eficient zahărul cu gălbenuşurile, verbele cu substantivele, să pună zahărul vanilat, predicatele şi o linguriţă cu esenţă de rom, cam prea mult pentru gustul nostru , dar probabil pe gustul mamei domniei sale, căreia din respect îi spunem "Săru mâna doamnă, bună ruladă mai face fiul dumneavoastră la TaVă". Ştie să ungă forma cu margarină, cum să o tapeteze cu făină, cu insinuari, cum să o aşeze în cuptorul încălzit în prealabil. "Ţineţi minte stenograma aia cu...". A scos aluatul din cuptor, dar fiţi atent domnu Ciuvică, aluatul se mai poate lipi de tavă, trebuie să ştiţi cum să îl desprindeţi, cu o paletă de preferinţă teflon, cum să îl rulaţi după ce l-aţi uns cu gem, ori cu mere rase şi călite în prealabil...Pe măsură ce aluatul capătă mai multă culoare şi detaliu înţelegem că acest invitat posedă ştiinţa de a disimula făina, şi de a zaharisi până şi zahărul. Mihai Gâdea: "Mulţumesc foarte mult pentru prezenţa dumneavoastră. Noapte bună". Care prezenţă? Care bună? Că omul acela, Ciuvică adică, cetăţeanul, mai mult a îngurgitat o porţie de ruladă calitatea I, gândindu-se "Ce băftos sunt că pot/Ce mirare că sunt"...