Cromwell, erou revoluţionar sau criminal de război?

Cromwell, erou revoluţionar sau criminal de război?

O nouă biografie a lui Oliver Cromwell, publicată ieri cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la moartea sa, sugerează că reputaţia lui ar trebui reevaluată din cauza masacrelor pe care Lordul Protector le-a făcut în Irlanda, se arată pe independent.co.uk.

Masacrele de la Drogheda şi Wexford din 1649 se numără printre cele mai mari atrocităţi din istoria anglo-saxonă, sugerează istoricul irlandez Micheál Ó Siochrú în cartea sa God's Executioner: Oliver Cromwell and the Conquest of Ireland. Cel mai mare parlamentar englez, spune autorul, s-a făcut vinovat de crime de război şi de persecuţii religioase şi etnice.

La Drogheda, armata lui Cromwell a ucis întreaga garnizoană irlandeză de 2.500 de soldaţi. Ulterior, în timp ce Wexford negocia pacea cu trupele englezeşti, armata Lordului Protector a intrat în oraş şi a ucis 2.000 de militari şi 1.500 de civili.

Marea majoritate a celor 150 de biografii ale lui Cromwell publicate în ultimul secol i-au fost favorabile. În plus, Cromwell a fost al treilea într-un sondaj BBC care voia să-l găsească pe cel mai mare britanic al mileniului doi.

Ne puteți urmări și pe Google News