CRIZA despre care NU VORBEȘTE nimeni. „ZIUA ZERO” se apropie pentru o MONARHIE EUROPEANĂ. Imaginile spun tot.
- Codrin Dobrescu
- 12 aprilie 2018, 14:00
În momentul în care se vorbește de crize la nivel internațional, subiectele cele mai dezbătute sunt cele ale unui conflict militar de proporții sau ale unei căderi economice. Totuși, acestea sunt dependente de foarte mulți factori umani, dar există un tip de criză, în general ignorată la nivel înalt, care riscă să afecteze mai multe state ale lumii, având un potențial distrugător. Printre țările vizate de o criză gravă a apelor se numără, acum, Spania, India, Irak și Maroc.
Dezvoltatorii unui sistem de sateliți folosit pentru avertizare timpurie susțin că aceste patru state ar putea da frâu liber următoarei crize „ziua zero” a apei, conform The Guardian. Imaginile surprinse de sateliți arată mari diferențe în rezervele de apă, față de anul 2013.
Avertismentul Institutului Mondial al Resurselor (WRI) arată cum Spania s-ar putea găsi în aceeași situație care risca să aducă Africa de Sud în colaps, acum câteva luni, când apa urma să se termine. Măsurile drastice luate, atunci, de guvern au reușit să amâne momentul fatidic, dar și alte state ar trebui să fie mai vigilente, spun experții.
Cea mai mare scădere a rezervoarelor de apă se vede în cazul Marocului, unde al doilea cel mai mare bazi, Al Massira, s-a micșorat cu 60%, din cauza secetelor recurente, a irigației extinse și a nevoii crescând a orașelor din apropiere, cum ar fi Casablanca.
Chiar dacă ploile recente păreau să repare rezervele, experții avertizează că nivelul apei este cel mai scăzut din ultimii zece ani, iar acest lucru ar putea avea consecințe grave. ultima oară când a avut loc un astfel de eveniment, producția de grâne a scăzut la jumătate, afectând peste 700.000 de oameni.
Chiar dacă Spania este mai puțin dependentă de rezerve, având în vedere gradul ridicat de industrializare și dezvoltarea economică, există repercusiuni semnificativ și în cazul regatului. O secetă severă a rezultat într-o micșorare severă a bazinului Buendia (scădere de 60%), în ultimii cinci ani, afectând producția de energie a centralelor hiroelectrice și făcând prețurile să crească.