Criza statului român, 1899-1904. Evenimentul istoric cu Alex Mihai Stoenescu. Video

Criza statului român, 1899-1904. Evenimentul istoric cu Alex Mihai Stoenescu. Video

România a traversat, în perioada 1899-1904, o perioadă de tensiuni sociale și economice semnificative, care au culminat cu Răscoala Țărănească din 1907. Preliminariile acestei răscoale au inclus o serie de factori și evenimente ce au contribuit la nemulțumirea crescândă în rândul țărănimii. Majoritatea țăranilor români trăiau într-o stare de sărăcie extremă, fiind dependenți de marii proprietari de pământ (moșieri). Aceștia impuneau condiții aspre de muncă și chirii mari pentru terenurile agricole. Impozitele și taxele erau o povară grea pentru țărani, care adesea nu puteau să plătească.

Criza statului român, 1899-1904

Mișcările socialiste și ideile de reformă agrară s-au răspândit în rândul țărănimii, alimentând dorința de schimbare. Și, nu în ultimul rând, anii de secetă și crizele economice au exacerbat situația dificilă a țăranilor, reducând producția agricolă și crescând prețurile la alimente.

Tensiunile și nemulțumirile din rândul populației rurale vor fi punctul de plecare al discuției pe care Dan Andronic o are cu istoricul Alex Mihai Stoenescu. Aceste condiții au dus la izbucnirea Răscoalei Țărănești din 1907, care a avut un impact profund asupra politicii și societății românești, ducând la unele reforme, dar și la represalii dure din partea autorităților. De la 12.00, live, pe canalul de YouTube HAI România și pe pagina de Facebook evz.ro.

Emisiunea poate fi urmărită AICI

Ne puteți urmări și pe Google News