Criza sanitară a subliniat importanța reevaluării valorii sociale a profesiilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Criza sanitară a subliniat importanța reevaluării valorii sociale a profesiilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

O zi plină de evenimente, de trăiri, de energie emoţională pentru tine. Profită, rezolvând problemele urgente, dar şi făcând puţină mişcare. Vezi de măscuță, dacă intri pe undeva.

26 mai

 

Criza sanitară a subliniat importanța reevaluării valorii sociale a profesiilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 26 mai s-au născut John Wayne, Philip Michael Thomas, Lenny Kravitz, Edmond de Goncourt, Vintilă Corbul, Radu Păun, Stan Golestan, Aurel Popa.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Ap. Carp şi Alfeu, din cei 70. Averchie şi Elena.

 

Iar nimic în "Kalendar", după zăbava de ieri, când a fost o sărbătoare dinaintea dacilor. Să ne amintim, sau să ţinem minte, că la daci sărbătorile ţineau, neapărat şi întotdeauna, trei zile!

 

Iată ce am primit în curierul de Bruxelles și mă grăbesc să vă spun și domniilor voastre:

 

Criza sanitară a subliniat importanța reevaluării valorii sociale a profesiilor în cele mai multe state europene, a declarat Nicholas Schmit, comisarul european pentru muncă și drepturi sociale într-un interviu pentru Euractiv. El a estimat că profesioniștii din sănătate au fost plătiți insuficient și au fost subevaluați prea mult timp, față de importanța impactului lor social.

Nu trebuie să ne mulțumim cu o ierarhizare a salariilor care nu corespund adeseori valorii sociale a ocupației, a afirmat comisarul european într-un alt interviu, pentru Euronews, de astă dată. El a comentat faptul că problemele existente pe piața muncii în UE au fost agravate de pandemie.

Potrivit estimărilor, Organizația Internațională a Muncii a anunțat că circa 12 milioane de locuri de muncă ar putea să dispară din cauza acestei crize. Comisarul european consideră că, în primul rând, trebuie menținuți oamenii pe posturile lor, atât cât este posibil. Șomajul parțial a fost conceput în acest scop, a adăugat el. Apoi, trebuie pregătită relansarea economiei cât mai rapid, păstrând totuși imperativele sanitare care au fost impuse pe perioada crizei. Relaxarea trebuie făcută progresiv și cu prudență, respectând regulile sanitare.

În legătură cu țările cel mai puternic afectate de criză, Italia și Spania, dar și cu cele care trăiesc din turism, sector profund lovit de criza sanitară, de șomaj, Nicholas Schmit a declarat că: Țările europene trebuie să dea dovadă de solidaritate, pentru că respectivele state nu au nicio responsabilitate, ele s-au orientat spre turism ca sector economic dominant, iar acum sunt lovite de urmările măsurilor luate contra coronavirus. Din acest motiv, Europa trebuie să acționeze rapid și să-și arate solidaritatea, a adăugat el. Trebuie ca toată lumea să înțeleagă că dificultățile unui stat membru al UE, devin foarte repede dificultățile tuturor, suntem o uniune monetară, suntem toți în aceeași barcă. Trebuie, deci, să ieșim cu toții din dificultate în mod coordonat și solidar. Dacă nu reușim, e clar că punem în pericol proiectul european, a adăugat comisarul.

 

Este un limbaj diplomatic, sunt obișnuit cu așa ceva. În traducere, comisarul european, ca și mulți care contează, sunt surprinși neplăcut de sistemul medical, care este neperformant și ineficace și nu a reușit să gestioneze o situație relativ minoră. A fost un ”drill”. Care a ieșit foarte prost. El continuă și spune că doctorii nu vor decât bani, bani, bani… și că este dispus să le dea, dacă își fac bine și responsabil profesia! Pe care nu și-o fac, decât amărâții din prima linie, care sunt obligați, în unele țări medicii au luat bătaie, la propriu. Urmează apelul la cooperare, la solidaritate, care este doar apă de ploaie, de coloratură, acuarelă, nimeni nu va mișca un deget pentru statele în dificultate. Le vor da bani, care se vor întoarce tot în economiile Germaniei, Franței, ale Occidentului, în general. Și că se gândește foarte serios la sfârșitul UE. Aceasta a fost traducerea. No comments!

 

Ce-i de făcut, vorba lui Lenin, dar care repeta o întrebare, în Senatul Roman, în timpul Republicii, a consulului Verginius Rufus. Păi ce să mai faci într-o țară, care în ajunul crizei sanitare, a închis singura unitate care fabrica plămâni artificiali. Ce să mai faci într-o țară în care președintele și guvernul au lăsat largi granițele deschise ca să ne infectăm cât mai mulți, toți dacă se poate. Ce să mai faci într-o țară unde 80% sunt de acord cu dictatura sanitară liberală. Acest procent imens arată și altceva. Că prostimea nu se poate stăpâni, nu poate respecta niște reguli de igienă, sanitare, decât dacă este obligată, amendată și bruscată de milițeni. Democrația a rămas încă un mister, dictatura este pe placul românilor. Poate o să râdeți, dar în România, în ultimile două luni de zile, de când guvernul își bate joc de noi, nu a crescut consumul de săpun, ci de alcool, care s-a dublat. Și nu este vorba despre alcool sanitar. Ce-i de făcut?  Nimic… deocamdată, dar ne vine și nouă rândul, cărturarilor, morile zeilor macină foarte rar, dar deosebit de fin, am speranța că timpul nu este departe, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!