Evenimentul Zilei > Actualitate > Criza porumbului ameninţă România
Criza porumbului ameninţă România

Criza porumbului ameninţă România

Seceta dă bătăi de cap agricultorilor. Aceştia se tem că în acest an nu vor mai culege ştiuleţi, ci coceni.

Dacă în 2011, România intra în topul producătorilor europeni de porumb, în acest an, agricultorii se tem că nu-şi vor scoate nici măcar cheltuielile. După ce seceta a distrus producţia de rapiţă şi a redus semnificativ pe cea de grâu, perspectivele nu sunt deloc bune nici pentru porumb. Agriculturorii susţin că dacă nu plouă în următoarea săptămână, circa jumătate din suprafeţe ar putea fi calamitate în totalitate. Rămâne de văzut însă cum îşi vor recupera pierderile, mai ales că nu există o lege privind acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi naturale, aceasta fiind abrogată în urmă cu trei ani.
‘’Este criminal ce se întâmplă, n-am mai avut de mult un an aşa de prost. La Brăila, ne aşteptăm la o producţie care reprezintă doar circa 20% din recolta de anul trecut‘’, a declarat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila. El susţine că la nivel de judeţ, în condiţiile în care s-a irigat foarte puţin, media la hectar va fi de circa 1.400 de kilograme, comparativ cu 7.000 de kilograme, anul trecut.
Şi Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România declară că situaţia se agravează pe zi ce trece.
‘’Dacă în urmă cu o săptămână, porumbul era afectat în proporţii variind între 30 şi 70%, acum avem suprafeţe afectate în totalitate. Dacă nu plouă într-o săptămână, o să ajungem ca jumătate din cultură să fie calamitată 100%‘’, spune Baciu.
Nici măcar reducerea de 20% a preţului la energia pentru irigaţii, începând cu data de 12 iulie, anunţată de Ministerul Agriculturii nu mai poate salva mare lucru. A venit prea târziu, iar în plus, de ea beneficiază foarte puţini producători, deoarece nu au acces la sistemele de irigaţii.
Cât despre preţuri, este de aşteptat o majorare semnificativă a acestora în perioada următoare pe fondul secetei din SUA şi din ţările din bazinul Mării Negre. SUA se confruntă cu cea mai mai mare secetă din ultimii 56 de ani. În luna iulie temperaturile au depăşit 35°C în cea mai mare parte a teritoriului SUA, în unele zone fiind consemnate chiar şi peste 40°C. Pe acest fond, au crescut deja preţurile la cereale, acestea depăşind chiar nivelurile record din perioada 2007-2008.
Aceeaşi tendinţă este aşteptată şi pentru piaţa locală. Dacă acum kilogramul de porumb se vinde pe piaţă cu aproximativ un leu, spre sfârşitul anului ar putea ajunge la 1,5-2 lei, susţine Baciu. În 2011, producţia totală de porumb a României s-a ridicat la 11,7 milioane de tone, fiind mai mare cu 2,6 milioane de tone faţă de anul anterior, potrivit datelor anunţate de Ministerul Agriculturii. Ţara noastră a ocupat astfel a doua poziţie, din punct de vedere al cantităţilor obţinute, în topul producătorilor europeni de porumb, după Franţa.
EVOLUŢIA PRODUCŢIEI DE PORUMB
Anul      milioane tone
2007          3,8
2008          7,8
2009          7,9
2010            9
2011         11,7
Sursa: Ministerul Agriculturii
‘’N-am mai avut de mult un an aşa de prost. La Brăila, ne aşteptăm la o producţie care reprezintă doar circa 20% din recolta din 2011‘’
COSTICĂ MĂCELARU, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila.
CITIŢI ŞI:

  • Criza politică şi leul nu sunt de ajuns. ÎNCĂ un pericol îi paşte pe români anul acesta
  • AGRICULTURA din 2012, un coşmar: Cel mai prost an din ultimii 50 la recolta de grâu şi rapiţă
  • Seceta loveşte cultura de porumb
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.