Criza politică din Italia se adâncește. Condițiile impuse de Mario Draghi pentru a rămâne la guvernare

Criza politică din Italia se adâncește. Condițiile impuse de Mario Draghi pentru a rămâne la guvernareSursă: Cellai Stefano | Dreamstime.com

După anunțul demisiei din fruntea Guvernului a fostului președinte al Băncii Centrale Europene, în țară au avut loc zeci de proteste, italienii cerând ca Draghi să rămână la putere. Mii de primari și lideri de sindicate îl susțin în continuare și așteaptă ca această criză politică să ia sfârșit cât mai curând.

Mario Draghi a prezentat, miercuri, condițiile pentru care ar accepta să își continue guvernarea, după ce și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului.

Oficialul italian a declarat, într-un discurs în Parlamentul italian că singura posibilitate de a rămâne împreună este de a construi un act de guvernare cu curaj și credibilitate.

”Voi, partide și parlamentari, sunteți pregătiți să reconstruiți acel pact? Sunteți gata să confirmați acel efort pe care l-ați făcut în primele luni și care ulterior a slăbit. Răspunsul la această întrebare nu trebuie să mi-l dați mie, ci tuturor italienilor?”, a spus fostul președinte al Băncii Centrale Europene.

Italienii sunt îngrijorați de soarta lor. Criza economică bate la ușă, iar Italia se află pe un butoi de pulbere din cauza conflictelor politice

Cu toate acestea, partidele politice Liga și Forza Italia au cerut o remaniere a Guvernului, care să fie condus în continuare de Mario Draghi, precizând că în caz contrar, se vor organiza alegeri anticipate.

Doi membri ai partidului Liga, condus de Matteo Salvini, au declarat că partidul va susține un Guvern format de la zero.

"Senatul va acorda susținerea pentru acțiunile unui guvern total înnoit, atât la nivel de opţiuni politice, cât şi din punctul de vedere al componenței”, au spus oficialii italieni.

Mario Draghi, împreună cu ministrul Apărării, Lorenzo Guerini, a părăsit Parlamentul după formularea unei astfel de solicitări.

Problemele politice din Italia nu s-au încheiat, iar Draghi nu știe dacă va reuși să își formeze o majoritate legitimă după ce aliatul său, Mișcarea Cinci Stele, a decis să părăsească coaliția de guvernare.

În acest context, Elisabetta Casellati, președintele Senatului, a dispus suspendarea sesiunii plenare timp de o oră şi jumătate, conform cotidianului Corriere della Sera.

Italia este zguduită de mii de proteste, unde oamenii cer în stradă ca Draghi să rămână în fruntea guvernului italian. Peste 2.000 de primari și 250 de lideri de afaceri și sindicate au anunțat că-l susțin pe Mario Draghi.

Mario Draghi a fost numit prim-ministru Italiei pe 13 februarie 2021, el fiind cel care a dus la  redrasarea economică a țării, după valul de Covid-19 ce a destabilizat profund Italia din cauza restricțiilor impuse, scrie Antena 3.