Criză guvernamentală în Italia: Rămâne Draghi, sau nu? Care sunt cele patru scenarii care se pot verifica până miercuri

Criză guvernamentală în Italia: Rămâne Draghi, sau nu? Care sunt cele patru scenarii care se pot verifica până miercuri Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe măsură ce se apropie ziua comunicărilor lui Mario Draghi în Parlament, în centrul fiecărei conversații politice se află ipotezele privind viitorul guvernului și legislativului. În realitate, premierul a trasat deja drumul și, prin urmare, perimetrul în care se mișcă este destul de limitat.

În prezent, Mario Draghi este șeful guvernului. Președintele Republicii i-a respins demisia și l-a trimis înapoi la Camere. Este ceea ce se numește „parlamentarizarea crizei”. Pe hârtie sunt deschise 4 scenarii , ai căror indici de probabilitate sunt foarte diferiți unul de celălalt, potrivit ilsole24ore.com.

Scenariul 1: Nu se schimbă nimic

Forțele politice ale actualei majorități – începând cu M5S – se declară pregătite să sprijine în continuare guvernul, Draghi conştietizează acest lucru și acceptă să rămână la Palatul Chigi după, probabil, prezentarea unui nou program și votul de încredere. Ipoteză care place în special Partidului Democrat și șefului statului. Însă, în afară de contorsiunile Mişcării 5 Stele a căror sfârșit încă nu se întrevede, centrul-dreapta, Liga Nordului și Forza Italia, și-au exprimat deja opoziția față de menținerea alianței cu M5S după cele întâmplate.

Scenariul 2:  așa-zisul Draghi bis

Premierul demisionează, dar primește un nou mandat de la șeful statului pentru a forma un guvern care ar putea avea aceeași majoritate, sau una diferită, mai mult sau mai puțin restrânsă. Această ipoteză pare a fi negată de Draghi care a exclus posibilitatea unui bis cu o majoritate fără Mişcarea 5 Stele. De altfel chiar refuzul M5S de a participa la votul de încredere l-a determinat să-şi prezinte demisia în faţa şefului statului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scenariul 3: un nou guvern fără Draghi

Premierul confirmă că nu vrea să continue, demisionează, iar preşedintele Mattarella însărcinează altă persoană să finalizeze măcar legea bugetului și să ajungă astfel la sfârșitul anului. Scenariul ar prevede înlocuirea lui Draghi cu un tehnician precum ministrul economiei Daniele Franco, sau cu o personalitate instituțională precum președintele Curții Constituționale Giuliano Amato. O mişcare care ar avea destul de puţine şanse de reuşită pentru că centrul-dreapta ar accepta-o cu greu și pentru că până și secretarul Partidului Democrat a spus că după Draghi mai rămân doar alegerile anticipate.

Scenariul 4: Alegeri pe 25 septembrie

Draghi confirmă că nu mai sunt condițiile pentru a continua. Șeful statului ia act de acest lucru și dizolvă Camerele. Guvernul rămâne în funcție cu actualul premier pentru a gestiona ceea ce este definită o „administrație obișnuită”. Însă având în vedere că ne aflăm într-un moment extraordinar, această ordinaritate va face posibilă aprobarea decretelor-lege și prezentarea notei de actualizare a Def dacă nu chiar şi legea bugetului.

De altfel, înainte ca noul parlament să preia mandatul , va fi nevoie de cel puţin o lună și jumătate,  și de aceea Draghi ar rămâne premier până în noiembrie. Momentan, aceasta este ipoteza cu cele mai multe șanse. În politică însă, lucrurile se schimbă rapid și de acum şi până miercuri, când Draghi se va întoarce la Cameră, lucurile ar putea evolua într-o manieră diferită. (Rador)