Criza politică din Italia îngreunează ajungerea la un acord asupra noului instrument anti-fragmentare al BCE

Criza politică din Italia îngreunează ajungerea la un acord asupra noului instrument anti-fragmentare al BCE

Există serioase semne de întrebare cu privire la ce formă ar putea lua noul instrument anti-fragmentare ce ar urma să fie anunțat în această săptămână de Banca Centrală Europeană, o acțiune așteptată, de altfel, și de piețele financiare. Criza politică prin care trece Italia nu „justifică”, în esență, susținerea achiziționării de obligațiuni italiene, potrivit analiștilor, întărind astfel poziția guvernatorului Băncii Centrale germane, Joachim Nagel, potrivit căruia noul instrument ar trebui legat de condiții stricte, astfel încât să nu descurajeze consolidarea politicii bugetare.

Tensiunile politice vin într-ο perioadă dificilă pentru Italia, când costurile de împrumut au crescut brusc pe măsură ce BCE începe să majoreze ratele dobânzilor. De asemenea, au izbucnit cu doar o săptămână înainte de a fi prezentate detaliile cu privire la noul instrument – ​​Mecanismul de protecție a transmisiei (TPM) –  pentru crearea căruia cauza și pretextul au fost, în esență, creșterea vertiginoasă a spread-urilor obligațiunilor italiene până în „zona de pericol” în urmă cu aproximativ o lună, notează Kathimerini.

Scopul instrumentului este de a limita o diferență „nejustificată” între costurile obligațiunilor germane și costurile de împrumut ale statelor supraîndatorate precum Italia, și nu o diferență bazată pe riscuri idiosincretice. „Dacă spread-urile din unele țări răspund rapid și în mod dezordonat la creșterile ratei dobânzii, dincolo de ceea ce ar fi justificat de fundamentele economice”, acest lucru ar constitui în esență „semnalul” pentru activarea noului instrument, a precizat șefa BCE, Christine Lagarde.

Situația politică din Italia face mai dificilă ajungerea la un acord cu privire la caracteristicile noului instrument, deoarece este extrem de dificil să se facă o distincție între cât de mult din creșterea spread-urilor sau randamentelor se datorează elementelor fundamentale și cât de mult unor aspecte nefundamentale. Fără un guvern stabil și un angajament față de respectarea a unui anumit tip de condiții, BCE va putea cu greu să justifice cumpărarea mai multor obligațiuni italiene.

Situația politică din Italia a dus la o creștere a spread-urilor italiene (la 225 bp), fiind posibil să urmeze o deteriorare suplimentară săptămâna viitoare, după cum estimează Citigroup. „Acest lucru creează probleme serioase pentru proiectarea instrumentului anti-fragmentare al BCE”, arată analiștii băncii, pentru că mulți oficiali se vor simți și mai incomod când vor anunța un instrument de care Italia va beneficia, probabil, mai mult decât alte țări. „Acest lucru face mai probabil ca noul instrument să vină cu termeni mult mai stricți, în timp ce nivelul tolerabil pentru spread-uri ar putea fi setat mult mai sus, făcându-l astfel mai puțin eficient”, subliniază banca americană.

La rândul său, Barclays estimează că Italia va putea beneficia doar de programul OMT (care a fost anunțat de Mario Draghi în 2012, dar niciodată folosit). „Criza politică și incertitudinea pe care a provocat-o vor complica proiectarea potențială și utilizarea instrumentului. Credem că Italia nu va beneficia de acest lucru în cazul în care condițiile sale economice se deteriorează din cauza evoluțiilor politice, pentru care OMT este instrumentul cel mai potrivit”. Acest lucru necesită însă existența unui program ESM care din punct de vedere politic nu ar fi o opțiune ce poate fi asumată dacă nu există guvern. În același timp, există serioase semne de întrebare, potrivit băncii britanice, dacă Italia va putea „respecta” măcar condițiile light, întrucât realizarea celor 55 de obiective ale Fondului de Redresare în a doua jumătate a anului 2022 ar putea „fi înghețată”, ducând la o întârziere a plăţilor.

Analiștii atrag atenția în același timp că există chiar și posibilitatea ca noul instrument să nu fie, în final, convenit, ceea ce va avea, desigur, un efect dezastruos pentru piață și pentru credibilitatea BCE. „Tulburările  politice i-ar putea face pe cei din Consiliul de Administrație să se opună TPM-ului și să nu dea undă verde în final, ceea ce va face încă și mai dificilă discuția de la ședința BCE”, notează Capital Economics. Dar, chiar și dacă se ajunge la un acord, instrumentul urmărește să contracareze o extindere a spread-urilor care nu ar fi justificată de fundamente macroeconomice, ceea ce este puțin probabil să fie cazul Italiei, iar acest lucru ar periclita transmiterea consecventă a politicii monetare. „În timp ce o extindere a spread-urilor din cauza situației politice ar putea duce la o mai mare înăsprire a condițiilor financiare pentru Italia decât și-ar dori BCE, ar fi dificil de argumentat că o primă de risc mai mare pentru Italia ar fi nejustificată”, mai spune Capital Economics.

(Traducerea Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News