Criza politică din Georgia se apropie de final. Bogdan Aurescu salută acordul încheiat

Criza politică din Georgia se apropie de final. Bogdan Aurescu salută acordul încheiat

Uniunea Europeană a mediat un acord complex, menit să pună capăt crizei politice majore din fosta republică sovietică.

Partidul la putere în Georgia şi opoziţia au semnat luni un acord mediat de către Uniunea Europeană pentru a încheia criza politică ce a provocat îngrijorări cu privire la democraţia în această fostă republică sovietică, notează AFP, citată de Agerpres.

Șeful MAE, Bogdan Aurescu, a reacționat imediat, salutând noua înțelegere făcută posibilă cu ajutorul Uniunii Europene. "Salut acordul mediat de UE dintre partidele politice din Georgia pentru a pune capăt crizei politice. Un semn bun că Georgia continuă în direcția potrivită a consolidării democrației pe calea UE. România sprijină în totalitate aspirațiile europene ale Georgiei", a scris ministrul de Externe pe contul său de Twitter.

Opoziția a condiționat acordul de eliberarea din închisoare a liderului Nika Melia

Reprezentanţii tuturor partidelor politice din fosta republică sovietică au semnat acest acord. Însă principala forţă de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a precizat că i se va alătura doar atunci când liderul său, Nika Melia, va fi eliberat din închisoare, cum prevede textul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Georgia traversează o criză politică de la alegerile legislative din octombrie, unde opoziţia a acuzat trucarea rezultatelor pentru a menţine Partidul Visului Georgian la putere. În consecință, ea a cerut noi alegeri şi a refuzat să participe la lucrările noului parlament.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va merge la Tbilisi

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a supervizat de la Bruxelles ceremonia de semnare a acordului - transmisă la televiziune de la palatul prezidenţial din Georgia -, a anunțat că va merge marţi la Tbilisi, capitala ţării. El a descris acordul ca "un mod cu adevărat european de rezolvare a crizei" şi ca "un punct de plecare (...) către o consolidare a democraţiei georgiene".

Charles Michel a adăugat că va discuta cu responsabilii politici georgieni despre măsurile comune menite să consolideze legăturile dintre această ţară caucaziană candidată la intrarea în UE şi Bruxelles.

Uniunea Europeană şi Statele Unite i-au îndemnat pe parlamentarii georgieni să aprobe acordul de compromis care le-a fost prezentat. Acesta ar urma să consolideze independenţa sistemului judiciar, făcând posibilă îmbunătăţirea proceselor electorale şi să contribuie la instalarea "parlament capabil să reprezinte mai bine toate vocile Georgiei".

Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel duminică deputaţilor georgieni să aprobe acest acord de compromis, într-un comunicat comun care a mărturisit reluarea activă a consultărilor dintre Bruxelles şi Washington pe tema vecinilor sudici şi vestici ai Rusiei, într-un moment în care relaţiile sunt tot mai tensionate cu Moscova, mai ales pe tema Ucrainei.

Sursa foto: Dreamstime