Criza medicamentelor inovative, tranșată la Curtea de Apel

Criza medicamentelor inovative, tranșată la Curtea de Apel

100.000 de români sunt mai liniștiți. Vor avea medicamente în continuare. Un complet de judecată al Curții de Apel București a soluționat parțial criza medicamentelor inovative fără alternativă terapeutică.

Curtea de Apel București a suspendat mențiunile din CANAMED care limitau până pe 2 noiembrie 2019 perioada de comercializare pentru o serie de medicamente inovative, unele fără alternativă terapeutică, utilizate lunar de peste 100.000 de pacienți. Ca urmare a acestei decizii, medicamentele respective vor putea fi comercializate în continuare.

Judecătorii fuseseră sesizați de problemă în 17 octombrie de o casă de avocatură care reprezintă una din cele mai mari companii farmaceutice din lume, și au acționat cât de repede au putut, ținând cont de gravitatea situației.

CANAMED reprezintă actul prin care Ministerul Sănătății aprobă prețurile maximale ale medicamentelor. Practic, un medicament care nu are prețul maximal în lista oficială, nu mai poate fi vândut în farmacii.

Noua politică a Ministerului Sănătății urmărește obținerea celor mai mici prețuri la medicamente din Europa. Pe lângă reducerea de preț, producăorii trebuie să suporte și taxa clawback - aproximativ 25% din cifra de afaceri - impusă pentru echilibrarea bugetului din sănătate.

Rezultatul direct al acestei politici este imposibilitatea continuării comercializării unui număr mare de medicamente (peste 2.000, conform estimărilor asociațiilor din domeniu), în dauna pacienților care nu le mai găsesc în farmacie sau spital, notează Hotnews.

Producătorii de medicamente au numit măsura impusă de minister ”abuzivă”, și au ajuns în instanță pentru a o contesta. Unele din deciziile Ministerului Sănătății, care au stat la baza acestei limitări, au fost anulate în primă instanță de Curtea de Apel București printr-o hotărâre din iunie, dar aceasta nu a fost aplicată de instituție, fiind necesară revenirea asupra subiectului, în toamnă.