Măsuri de combatere a crizei locuințelor. Reguli noi pentru închirierea apartamentelor
- Ionel Sclavone
- 23 august 2024, 23:50
Zagreb. Criza locuințelor din Croația îi determină pe politicieni să ia măsuri pentru protejarea celor care au nevoie de o casă. În acest sens a fost propus un plan menit să reducă numărul apartamentlor și caselor scoase la închiriat în scop turistic.
Statul croat ia măsuri pentru a rezolve problema lipsei locuințelor din țară. Deși țara obține venituri importante din industria turismului, noul plan se îndreaptă tocmai împotriva celor care închiriază spații în scop turistic.
Croația vrea să rezolve criza locuințelor
Guvernul de la Zagreb propune limitarea numărului de locuințe ce vor fi oferite spre închiriat turiștilor. Astfel, autoritățile croate speră să pună la dispoziția familiilor fără locuințe la prețuri accesibile, conform Bloomberg și să rezolve criza locuințelor.
O inițiativă guvernamentală propune ca apartamentele de bloc să fie închiriate în scop turistic doar cu acordul majorității celorlalți proprietari. Actul normativ propune ca 80% dintre locatarii unei clădiri să-și dea acordul pentru o astfel de activitate. Proiectul propus va produce consecințe în principal în destinaţiile turistice. Sunt vizate orașe precum Dubrovnik, Split şi capitala Zagreb.
Activitatea din turism susține aproximativ 20% din economia Croaţiei. Totodată, taxele mici pe proprietăţi şi moşteniri încurajează croații să investească în proprietăţi, care pot fi închiriate turiștilor. Numărul apartamentelor scoase la vânzare să fie foarte mic. Consecința a fost creșterea prețurilor, atât pentru achiziții, cât și pentru închirieri.
În prezent, s-a ajuns ca aproximativ un milion de apartamente, 40% din fondul total de locuinţe, să fie închiriate în scop comercial. Așa a apărut criza locuințelor, conform vicepremierului şi ministrului Construcţiilor, Branko Bacic.
Mai multe locuințe vor intra pe piață
Autorii proiectului legislativ spun că prin aceste măsuri apartamentele vor reveni la scopul lor inițial. Astfel se va rezolva criza locuințelor. Aceste unități locative vor fi repuse pe piața imobiliară, spre vânzare sau închiriere.
„Obiectivul este ca aceste apartamente să revină la scopul lor original. Aceste apartamente ar trebui să fie pe piaţă, să crească oferta şi să devină mai accesibile pentru tinerele familii şi cetăţenii noştri, pentru achiziţie şi închiriere”, a spus Branko Bacic.
Croația este un stat relativ mic, având o populație de 3,9 milioane de locuitori. Dintre aceștia, aproximativ 100.000 sunt chiriași înregistrați. Numărul acestora a crescut în ultimii ani.
Parlamentul chemat să legifereze în criza locuințelor
Iniţiativa Guvernului croat trebuie să fie transformată într-o lege votată în Parlament. Planul propus să rezolve criza locuințelor a fost inspirat din măsuri similare adoptate și de alte centre turistice.
Autoritățile din Barcelona au anunțat, la începutul anului, că vor interzice închirierile pe termen scurt, către turiști. Astfel, se dorește combaterea turismului de masă și reducerea valorii chiriilor. Este o măsură, adoptată, la fel, pentru a combate criza locuințelor.
Slovenia urmează această traiectorie, de asemenea. Autoritățile de aici lucrează la o lege care va limita închirierea apartamentelor pe termen scurt prin intermediul platformelor online. Astfel se propune la un termen maxim de 30 de zile pe an.