Criza majoră din coaliția de guvernare s-a încheiat. Doi, câștigă. Unul, în bătaia vântului
- Ada Meseșan
- 17 decembrie 2020, 20:36
S-a tranșat jocul mare de putere dintre PNL, USR-Plus și UDMR. PNL preia funcția de premier, USR-Plus, cea de președinte al Camerei Deputaților și UDMR, președinția Senatului, potrivit unor lideri politici importanți.
Practic, s-a deblocat criza majoră dintre partenerii de coaliție. Lucru bun pentru România. Doi au câștigat, USR-Plus și UDMR. Unul a pierdut, PNL prin Ludovic Orban.
Tranșarea a fost confirmată subtextual de Ludovic Orban prin declarația făcută la o jumătate de oră după încheierea discuțiilor de astăzi cu Dan Barna și Kelemen Hunor de la Vila Lac 1: „Astăzi, de la ora 17.00 se negociază pe programul de guvernare iar vineri, de la ora 9.00, pe împărțirea funcțiilor din viitorul guvern”. Tranșare confirmată și de liderul UDMR, Kelemen Hunor, la ieșirea de la negocieri: „Până la sfârșitul anului vom avea guvern”.
Dan Barna, liderul USR-Plus a întărit rezultatul tranșării: „Fiecare parte și-a arătat flexibilitatea pentru o coaliție stabilă”.
Ludovic Orban: din două, doar una.
Cine a pierdut? PNL. Care, în urma înțelegerii celor trei lideri ai coaliției de guvernare a ajuns să fie egal ca poziționare cu USR-Plus și UDMR.
Declarația insistentă a tuturor liderilor liberali, PNL are 55% din compoziția politică a coaliției de guvernare nu s-a verificat în jocul mare de putere.
Ludovic Orban se pregătește acum de înfruntarea cu reproșurile și animozitățile crescânde ale liderilor centrali și locali cărora le-a promis ieri, la ședința BPN al PNL, că va obține pentru partid două funcții de greutate în stat: de premier și de președinte al Camerei Deputaților.
Promisiune care a primit ieri vot unanim din partea celor peste 50 de lideri centrali și locali importanți ai PNL.
Nu a putut. Deja mulți lideri ai PNL îl acuză pe Ludovic Orban că a jucat politic doar pentru el și pentru gruparea care îl susține, respectiv cea care l-a împins să nu renunțe la funcția de premier pentru el însuși și din care a demisionat recent. Funcție de premier care a fost și este de mare interes pentru grupare.
Susținătorii lui Ludovic Orban din partid i-au fost colaboratori apropiați și în Guvern. Fostul șef al Secretariatului General al Guvernului, Antonel Tănase, adjunctul său, Costel Barbu de la Teleorman, Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului ministru și câțiva consilieri de stat printre care Virgil Guran și Tănase Stamule.
Grup contestat de mulți lideri centrali și locali ai PNL pentru faptul că au creat tensiuni în partid prin atitudinile oportuniste, arogante, prin practicile controversate aplicate cât au lucrat în guvern precum și pentru faptul că l-au separat pe Ludovic Orban de partid.
Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri explicit că va desemna premierul convenit în comun de cele trei partide ale coaliției de guvernare. Și dacă liderii PNL, USR-Plus și UDMR nu sunt în stare să nominalizeze un premier, atunci „va fi altcineva”.
Un tic-tac prezidențial, periculos pentru coaliție și mai ales pentru Ludovic Orban.
O parte din liderii liberali dar și mai mulți analiști politici sunt de părere că premierul care va fi desemnat în decembrie va avea de guvernat în cea mai dificilă perioadă pe care o traversează atât România cât și toate țările, la ora aceasta.
Criza economică mondială generată de pandemie. Context în care guvernarea, indiferent de cine este deținută, va crea mari nemulțumiri economice și sociale care vor afecta serios imaginea premierului și a susținătorilor lui politici.
În acest context, liberalii nemulțumiți cred că mandatul de premier al lui Ludovic Orban va fi relativ scurt și că acesta va fi înlocuit din funcția de prim-ministru, de către cel agreat de șeful statului. Premierul interimar Nicolae Ciucă.
Dan Barna și Kelemen Hunor și-au întărit pozițiile de lideri
Din marea tranșare a celor mai importante funcții în stat între PNL, USR-Plus și UDMR stabilită în după-masa aceasta de liderii celor trei formațiuni din coaliție a câștigat Dan Barna.
Aflat în competiție internă în Alianța USR-Plus cu Dacian Cioloș, Barna și-a asigurat supraviețuirea politică, fapt care îl va ajuta în confruntarea cu Cioloș pentru obținerea funcției de președinte al USRPLUS la Congresul Alianței din primăvară.
Mare câștigător este și Kelemen Hunor. Va intra în istoria UDMR prin faptul că este primul lider al formațiunii care obține o președinție majoră în Parlament. UDMR nu a condus niciodată Camera Deputaților sau Senatul. Acum, Kelemen Hunor a câștigat pentru UDMR președinția Senatului.