Evenimentul Zilei > Politica > Propunerea PSD, refuzată de PNL. Ce au discutat Orban și Iohannis
Propunerea PSD, refuzată de PNL. Ce au discutat Orban și Iohannis

Propunerea PSD, refuzată de PNL. Ce au discutat Orban și Iohannis

Ludovic Orban a dezvăluit că nu include PSD sub nicio formă în noua echipă de guvernare. În același timp, liderul PNL este deschis în continuare să negocieze cu USR Plus.

Ludovic Orban a dezvăluit ce a discutat, în linii mari, cu președintele Klaus Iohannis și a respins categoric varianta propusă de PSD, care dorește o guvernare a tuturor partidelor din Parlament. „Nu vrem PSD la guvernare, au fost și au dovedit că nu merită această șansă”, a declarat Ludovic Orban.

Reamintim că PSD a avut o abordare inedită a modului în care trebuie să arate viitorul Guvern al României. 

Legat strict de întâlnirea cu președintele României Klaus Iohannis, Orban a dezvăluit cum a decurs întrevederea. ”I-am prezentat președintelui poziția de principiu a Partidului Național Liberal. PNL, consecvent acțiunii sale politice și angajamentelor din campania electorală rămâne dedicat de a forma un guvern de centru-dreapta care să poată să asigure dezvoltarea României, reformarea sistemelor publice și saltul economic de care are nevoie.

I-am prezentat președintelui mandatul acordat de BPN (n.r. – Biroul Permanent Național) către echipa de negociere și anume formarea unui guvern de centru dreapta, cu posibili parteneri USR PLUS și UDMR. De asemenea, grupul minorităților naționale, cu un program de guvernare care să cuprindă cele mai importante măsuri de ale planului de dezvoltare al României pe care PNL l-a prezentat cetățenilor români în campania electorală”.

Vor președinția Camerei Deputaților

Orban a mai precizat că i-a prezentat președintelui propunerea PNL pentru funcția de premier „în persoana domnului Florin Cîțu. De asemenea, cealaltă componentă a mandatului și anume aceea ca președinția Camerei Deputaților să fie deținută de președintele Partidului Național Liberal”, a mai declarat Orban, reiterând preferința liberalilor pentru șefia acestei camere a Parlamentului, în condițiile în care aceasta este revendicată și de Dan Barna (USR), ceea ce a dus la blocări ale negocierilor PNL-USR-PLUS săptămâna trecută.

Premierul în exercițiu a mai precizat, în numele PNL, că „nu ne dorim negocieri o lună de zile”, indicând o disponibilitate pentru dialog a liberalilor în găsirea unei soluții.