Criză la granița Mexicului. Emigranții își cos buzele în semn de solidaritate: „O fac pentru fiica mea”
- Dosofteea Lainici
- 16 februarie 2022, 19:04
Mai mulți emigranți fără acte de la granița de sud a Mexicului au tăcut în încercarea de a convinge autoritatea de imigrație a țării să le permită trecerea graniței către Statele Unite ale Americii.
Emigranții, în mare parte din America Centrală și de Sud, s-au ajutat reciproc atunci când și-au cusut gura, folosind ace și fire de plastic, lăsând un spațiu mic pentru a consuma lichide și folosind alcool pentru a șterge picăturile de sânge de pe cusături. „Imigranții își cos buzele în semn de protest”, a declarat Irineo Mujica, un activist la demonstrație. „Sperăm că Institutul Național de Imigrație poate observa cum sângerează și că sunt ființe umane”.
Agenția pentru migrație din Mexic (INM) a declarat că „este îngrijorător faptul că aceste măsuri au fost realizate cu acordul și sprijinul celor care își spun reprezentanți, cu intenția de a face presiuni asupra autorităților asupra unei atenții deja acordate”. Unii își duceau copiii la acest protest dramatic în Tapachula, un oraș de graniță cu Guatemala, care de luni de zile este plin de mii de emigranți care așteptau acte pentru a putea traversa liber țara.
„O fac pentru fiica mea”, a spus Yorgelis Rivera. „Nu a mâncat nimic în ultimele ore și nu văd nicio soluție din partea autorităților”. „Suntem ca niște prizonieri aici”, a spus Rivera, adăugând că așteaptă un răspuns din partea agenției de migrație din Mexic de mai bine de o lună.
Creșterea numărului de emigranți
Agenția a declarat că va continua să ajute aceste cazuri, adăugând că s-a acordat prioritate celor care alcătuiesc grupuri vulnerabile, cum ar fi copiii, adolescenții, femeile însărcinate, victimele infracțiunilor, persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă. Instituția a spus că primește zilnic peste o sută de solicitări la birourile lor din orașul din sud.
În ultimii ani, numărul emigranților care sosesc în Mexic, fugând de violență și sărăcie, a crescut. În 2021, Mexic a înregistrat o creștere cu 87% a numărului de cereri de azil, în principal din partea celor din Haiti. Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat recent că Mexicul ar trebui să ia în considerare noi programe de ajutor pe fondul creșterii sosirii de străini, mulți dintre ei fiind din Venezuela, pentru care Mexicul cere acum viză, potrivit Reuters.