Criza închide o oţelărie şi un furnal la ArcelorMittal

Criza închide o oţelărie şi un furnal la ArcelorMittal

Angajaţii din Galaţi vor fi redistribuiţi la alte uzine ale platformei, iar celor din Iaşi li se va reduce programul de lucru.

Criza prin care trece ArcelorMittal în Europa, respectiv scăderea comenzilor externe, duce la închiderea unei oţelării şi a unuia dintre cele trei furnale ale combinatului siderurgic de la Galaţi, dar şi la reducerea programului de lucru a 300 de angajaţi de la Iaşi. ArcelorMittal mai deţine în România capacităţi de producţie la Hunedoara şi la Roman. Potrivit lui Radu Nelu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom Galaţi, participant la întâlnirea de joi după-amiază, din Luxemburg, a Comitetului european restrâns din cadrul ArcelorMittal, în jurul datei de 23 octombrie, furnalul numărul 5 al combinatului de la Galaţi urmează să fie închis pe o perioadă nedeterminată. Platforma de la Galaţi, cea mai mare din ţară, asigură 70% din producţia internă de oţel şi a raportat pe anul 2007 un profit de 97 de milioane de euro, conform secretarului general al FSS Metarom, Nicolae Coman.

„Doar la combinatul de la Galaţi va fi închis un astfel de furnal“, a declarat Radu Nelu. Odată cu închiderea furnalului 5, pe platforma siderurgică vor mai funcţiona doar două furnale. Alături de această unitate de producţie, la Galaţi se va mai închide o oţelărie, iar două laminoare vor funcţiona cu un program redus.

ArcelorMittal Galaţi este cel mai afectat combinat din România, pentru că jumătate din producţia sa este destinată pentru piaţa externă. Platforma de la Galaţi a produs, în 2007, aproximativ 4,3 milioane de tone oţel lichid, iar acum va ajunge la sub 3,9 milioane de tone. „Suntem martorii unei scăderi a cererii pentru produsele din oţel. În aceste momente trebuie să reducem producţia la anumite bunuri pentru a evita creşterea stocurilor“, argumentează Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România. De altfel, în Portul Romportmet Galaţi, ce aparţine combinatului, luna aceasta au rămas fără cerere peste 100.000 de tone de tablă. Promisiuni că nu se vor face concedieri „Ni s-a comunicat clar de către Robrech Himpe (preşedintele Diviziei de Laminate Plate a ArcelorMittal din Europa - n.r.) că deocamdată nu se pune problema ca salariaţii să rămână fără locuri de muncă, la Galaţi şi la Hunedoara. Personalul de la furnal va fi redistribuit către alte uzine ale platformei sau vor ajuta la întreţinerea unităţii închise“, explică Nelu.

„Mă interesează să nu dea oamenii afară. Mă trezesc cu ei pe cap şi scade impozitul pe salariu pe care trebuie să-l încasăm anual pentru cei 14.400 de angajaţi de acolo. Eu am mai trăit o criză pe piaţa oţelului, între 1998-2001. Nu cred că vor fi probleme majore pentru că producţia poate fi înghiţită de piaţa internă şi pentru că avem mai multe bănci solide decât în 2000“, a comentat şi Dumitru Nicolae, fost director general al combinatului şi actual primar al Galaţiului.

CAUZE

„Ni s-a explicat că nu avem cui să vindem oţel“

„Deocamdată nu se pune problema nici de concedieri, nici de şomaj tehnic, cel puţin nu la Hunedoara“, a explicat Petre Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistul“ din Hunedoara. Situaţia însă este mai grea la combinatul din Iaşi, unde o să fie o reducere de activitate din această lună. „Prin rotaţie, cei 650 de angajaţi din unitate vor sta acasă cu 75% din salariu şi sporurile de vechime, dar la dispoziţia angajatorului“, a declarat Constantin Rotaru, liderul Sindicatului „Virgil Săhleanu“. La rândul său, un sindicalist din Iaşi spune că salariaţii au primit o explicaţie din partea conducerii, şi anume „nu avem cui să vindem oţel“. Nici la Roman lucrurile nu stau mai bine. Canadianul David North, directorul executiv al ArcelorMittal Tubular Steel Products Roman, declara, la instalarea sa din luna august, că doreşte redresarea fabricii. În primul semestru al acestui an, uzina cu 2.000 de angajaţi a pierdut 11 milioane de euro. (Mara Popescu)

Ne puteți urmări și pe Google News