Criza îi va lovi pe români la buzunare. Estimările sunt îngrijorătoare pentru viitorul apropiat

Criza îi va lovi pe români la buzunare. Estimările sunt îngrijorătoare pentru viitorul apropiat Facturi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii vor resimți din plin consecințele crizei economice în perioada următoare, conform estimărilor oficiale. În vreme ce guvernanții par mai preocupați de disputele interne și de imagine, situația în țară se înrăutățește, urmând să devină explozivă, după sărbători. Chiar dacă guvernul anunță creșteri de salarii și ajutoare pentru cei vulnerabili, marea majoritate a românilor vor avea de suferit.

Managerii români estimează, pentru următoarele 3 luni, o creştere accentuată pentru preţurile din domeniul comerțului cu amănuntul. Pe de altă parte, se așteaptă, conform datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), la o creștere a activității în comerț.

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri, de către unităţile comerciale, va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Pentru următoarele trei luni, angajatorii prognozează o majorare a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%) şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%). Practic vorbim despre o scumpire care îi va afecta pe toți românii care trec prin această perioadă de criză.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitatea volumului producţiei (sold conjunctural -2%). Se estimează că va exista o relativă stabilitate în ceea ce privește numărul de salariați. Soldul conjunctural este de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Activitatea în construcții se reduce

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%), pentru următoarele trei luni. De altfel, o astfel de evoluție este de așteptat în condițiile în care sezonul rece duce la o încetinire a ritmului din acest domeniu economic.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). De asemenea, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea, însă, o tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

Sursa foto: EVZ

Precizările INS despre analiza datelor conjuncturale

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Acest indice nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.