Criza gazelor naturale va ocoli România în această iarnă, promite ministrul Energiei

Criza gazelor naturale va ocoli România în această iarnă, promite ministrul EnergieiSursa foto: Gov.ro

Comisia Europeană a propus un plan de reducere a cererii de gaze pentru a pregăti statele europene privind o posibilă întrerupere a aprovizionării cu gaze rusești.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că țara noastră este „peste” graficul asumat în fața Comisiei Europene privind stocurile de gaze naturale.

Oficialul român a spus că rezerva țării noaste este de 59,48%, adică 1,826 miliarde de metri cubi.

„Cu privire la rezerva de gaze naturale, astăzi dimineaţă, la ora 8,00, aveam un stoc 1,826 miliarde de metri cubi, adică un grad de umplere total de 59,48%. Suntem peste graficul asumat în faţa Comisie Europene. Am depăşit inclusiv ţinta pe care trebuia să o avem la data de 1 septembrie 2022, respectiv 57%. Ne dorim să depăşim cu mult ţinta de 80% la data de 1 noiembrie", a precizat Popescu, în cadrul şedinţei de Guvern.

România poate deveni un furnizor de energie pentru Europa

Totodată, ministrul Energiei a declarat că fluxurile de gaze de intrare în țara noastră sunt în parametri normali. Mai mult, gradul de umplere este într-un ritm susținut, precizând că există discuții despre aducerea unor cantități de gaze din Azerbaidjan, cât și din Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite.

Discutăm, în principal, în momentul de faţă, cu privire la tranzitul acestor gaze prin diverse state: Turcia, Bulgaria, Grecia şi descărcarea gazului lichefiat în porturile din Grecia sau Turcia. Când vom finaliza toate aceste aspecte vom anunţa public", a mai spus Virgil Popescu, scrie Agerpres.

În urmă cu o zi, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a anunțat că Europa se va confrunta cu o explozie a creșterii prețurilor la gazele naturale.

„Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creşterii cererii de gaze pentru înmagazinare, preţul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda”, a declarat specialistul în energie.

Statele Uniunii Europene au semnat un acord prin care încearcă să reducă consumul de gaze naturale cu 15%, pentru a compensa scăderea livrărilor din Federația Rusă. Mai exact, țările UE au convenit să reducă cererea de gaze între 1 august 2022 și 31 martie 2023.

Limitarea livrărilor de gaze de către Rusia din ultimele luni îngrijorează liderii europeni, care se așteaptă ca în iarnă, Moscova să oprească definitiv livrările de gaze către Europa.