Criza financiară a scăzut „consumul“ la Bursă

Criza financiară a scăzut „consumul“ la Bursă

Jucătorilor de pe piaţa de capital li s-a diminuat apetitul pentru investiţii.

Criza financiară mondială îşi face simţită prezenţa pe Bursa românească şi îi determină pe jucătorii de pe piaţa de capital să investească mai prudent. Dacă în decembrie 2007 investitorii deschiseseră peste 20.000 de conturi de cumpă rare de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în primele luni ale lui 2008 numărul conturilor deschise s-a înjumătăţit.

Situaţia a fost agravată şi de comportamentul investitorilor străini, care au cumpărat, în intervalul ianuarie- aprilie, acţiuni de circa 920 de milioane lei, valoare de aproape trei ori mai redusă comparativ cu cea din primele patru luni ale anului anterior. La începutul lui 2007, achiziţiile au însumat peste 2,4 miliarde lei, conform datelor furnizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, arbitrul pieţei de capital autohtone. Cei mai mulţi investitori de pe Bursa de la Bucureşti sunt britanici. În 2008, aceştia au cumpărat titluri ce reprezintă 17% din totalul achiziţiilor efectuate de străini la BVB. Aşteaptă momentele prielnice Faptul că investitorii cumpără mai puţin nu înseamnă că numărul acestora este în scădere. Unii dintre ei aşteaptă pur şi simplu momente mai bune pentru a cumpăra sau a vinde.

„Există o tendinţă generală, mai lentă, de creştere a numărului de investitori indiferent de evoluţia Bursei, ca urmare a popularizării investiţiilor financiare şi a scăderii randamentelor plasamentelor cu venit fix“, ne-a declarat Răzvan Paşol, directorul general al firmei de brokeraj SSIF Intercapital Invest.

El spune că se face o greşeală frecventă în media românească şi nu numai. Este confundat deseori numărul celor care cumpără la un moment dat acţiuni la BVB cu numărul total de investitori la momentul respectiv. În multe prezentări despre piaţa de capital autohtonă se spune că în ţara noastră nu pot fi mai mult de 10.000 de investitori. Paşol arată într-o analiză că, dacă în aprilie 2008 au fost 7.943 de cumpărători de acţiuni la BVB, nu înseamnă că acesta este numărul total de investitori din România, deoarece nu toţi investitorii cumpără acţiuni în fiecare lună“.

Astfel, unii investitori cumpără pe termen mai lung, iar alţii pe termene mai scurte, dar nu vând chiar în fiecare lună. Există şi situaţia în care unii investitori au vândut toate acţiunile pe care le aveau şi acum aşteaptă momentul optim de cumpărare. Câţi investitori sunt în România Pe piaţa de capital din România sunt între 50.000 şi 75.000 de investitori, estimează Paşol. Dintre aceştia, circa trei sferturi sunt români. Numărul total de investitori din România este indicat şi în raportul anual pe 2007 al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Acesta prezintă numărul total de conturi de investiţii din România ca fiind de peste 87.000. Însă numărul comunicat de raportul FCI este mai mare decât numărul real de investitori din ţara noastră, crede Paşol, deoarece unii investitori au deschise mai multe conturi de investiţii, la BVB sau la alte instituţii ale pieţei de capital. EFECTE Atitudinea investitorilor contează Influenţa comportamentului investitorilor asupra economiei începe să se simtă în momentul în care piaţa de capital devine o alternativă importantă de finanţare pentru companii. Dacă merge pe Bursă, o companie nu mai trebuie să returneze banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor puse la bătaie, prin ofertă publică iniţială. Spre exemplu, fondurile nerambursabile obţinute pot fi apoi folosite pentru dezvoltare, crearea de noi locuri de muncă sau pentru îmbunătăţirea condiţiilor angajaţilor existenţi.

Ne puteți urmări și pe Google News