Agenţia de rating Moody's a pus ieri gaz pe focul unei crize europene care se adânceşte de la o lună la alta. După ce, joi, a luat în vizor companiile şi băncile italiene, vineri a fost rândul instituţiilor financiare din Portugalia şi Marea Britanie.
Nouă bănci din Portugalia şi 12 instituţii financiare din Regatul Unit s-au văzut cu ratingurile reduse. Astfel, slăbiciunile zonei euro se extind şi asupra Marii Britanii, acolo unde statul a fost obligat să preia 83% din acţiunile Royal Bank of Scotland (RBS) în 2008, în timpul furtunii declanşate de colapsul Lehman Brothers.
Potrivit raportului agenţiei, Londra ar avea capacitatea de a salva doar băncile mari, dar nu şi pe cele mai mici. Unele dintre ele ar putea intra astfel în faliment în cazul în care nu ar reuşi să se finanţeze de pe piaţa interbancară şi nici guvernul britanic nu are bani suficienţi ca să le acorde acest sprijin. RBS a fost retrogradată cu două trepte odată, pe fondul temerilor că nu ar rezista singură în faţa turbulenţelor şi chiar ar putea avea nevoie de ajutor de la statul britanic.
Statul britanic tocmai şi-a recunoscut limitele şi a anunţat, prin Banca Angliei, suplimentarea cu 75 miliarde lire sterline (87 miliarde euro) a programului de relaxare fiscală. Suma totală alocată acestei operaţiuni, adăugând intervenţiile anterioare, a ajuns acum la 275 miliarde lire sterline (318 miliarde euro).
Grecia, calul troian al zonei euro
Totul este legat, practic, de expunerea pe care o au instituţiile financiare europene pe datoriile greceşti sau datoriile altor state cu probleme. Datorii care tot mai puţini investitori mai cred că vor fi date înapoi şi care sunt percepute de majoritatea ca fiind deja pierderi trecute în contul băncilor respective.
Totuşi, dinspre Grecia nu vin doar veşti proaste. Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, şi-a declarat sprijinul pentru investiţiile germane în Grecia pentru a ajuta economia elenă să iasă din impas.
"Suntem cu toţii impresionaţi de efortul făcut de guvernul grec pentru a ajuta ţara să supravieţuiască acestei crize", a afirmat acesta, citat de Forbes.
Un ajutor din partea celei mai mari economii europene, Germania, este esenţial pentru Atena. Economia Greciei se va contracta cu 5,5% în acest an, ca urmare a măsurilor de austeritate fără precedent luate de autorităţi pentru a scoate ţara din marasmul unei datorii publice de 160% din PIB. 12 instituţii financiare din Marea Britanie au fost luate în vizor de către agenţia de rating Moody's, odată cu nouă bănci din Portugalia. Slăbiciunile zonei euro se extind şi asupra lirei sterline, în mod inevitabil Citiţi şi:
- Banca Angliei: Aceasta este cea mai mare criză din istorie