Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso a sosit în Grecia, ieri, în prima sa vizită la Atena după 3 ani, pentru a discuta cu oficialii eleni despre implementarea măsurilor de austeritate.
Planul de reforme şi reducere a chetuielilor bugetare a rămas în urmă, au anunţat creditorii externi, ceea ce creşte riscul unui faliment haotic şi al unei posibile ieşiri din zona euro. Oficiali ai trocăi UE-FMI-BCE se află la Atena de marţi, urmând să redacteze un raport pentru septembrie, în care vor spune dacă Grecia va primi sau nu o nouă tranşă din cel de-al doilea împrumut din ultimii doi ani.
Două alegeri parlamentare, în mai şi iunie, au paralizat activitatea guvernului şi mulţi politicieni greci nu susţin adoptarea unor noi măsuri de austeritate, agreate, în mai, ca parte a unui împrumut de 130 de miliarde de euro. Noul guvern a anunţat, însă, că va respecta prevederile acordului, pentru a-şi păstra credibilitatea şi pentru a convinge creditorii să-i acorde mai mult timp, relatează presa internaţională.
Creditorii externi şi Ministerul elen de Finanţe au ajuns la un acord,ieri, privind reducerea cu 11,6 miliarde de euro a cheltuielilor bugetare, în 2013 şi 2014. Detaliile acestui plan, considerat necesar de către experţii troicii, a fost prezentat liderilor partidelor politice din coaliţia guvernamentală de premierul Antonis Samaras, care s-a întâlnit apoi cu Barroso.
Pe de altă parte, preşedintele Băncii Central Europeene, Mario Draghi, a spus că va face tot ce este necesar pentru a proteja euro de prăbuşire, inclusiv să lupte împotriva costurilor de creditare prea mari. Luni, randamentele obligaţiunilor guvernului spaniol pe 10 ani au urcat la 7,41%, cel mai ridicat nivel din 1999, demonstrând scepticismul investitorilor legat de capacitatea guvernului de la Madrid de a-şi gestiona datoria publică.
Nici în Italia situaţia nu este mai roz. Zece mari oraşe italiene se află pe marginea prăpastiei şi riscă să declare faliment, Napoli şi Palermo fiind în fruntea acestui clasament. Guvernul a creat un grup de lucru pentru a găsi soluţii la problemele financiare.