Criză economică în Argentina. Noul ministru al economiei preia funcția cu puteri largi și promite măsuri dure împotriva crizei

Criză economică în Argentina. Noul ministru al economiei preia funcția cu puteri largi și promite măsuri dure împotriva crizeiEconomie. Sursa foto: Dreamstime

Învestirea unui nou ministru al economiei în Argentina, al treilea care exercită funcția într-o lună, oferă o idee despre gravitatea crizei care s-a instalat în ţara vecină.

La începutul lunii iulie, demisia bruscă din funcție a lui Martín Guzmán, după atacurile vicepreședintei Cristina Kirchner, a precipitat o devalorizare rapidă și accentuată a pesoului față de dolar. 

Înlocuitorea sa, Silvina Batakis, o tehniciană respectată, dar cu puțină expresie politică, nu a avut timp să prezinte cu un plan pentru a încerca să pună în ordine economia țării. Ea a căzut după 24 de zile în funcție, pe fondul nemulțumirii crescânde a populației față de inflație, care a acumulat o variație uluitoare de 64% în ultimele 12 luni. 

Presaţi de criză, preşedintele Alberto Fernández şi vicepreşedinta sa au promovat o noua schimbare de curs, prin crearea unui super-minister, rezultat al fuziunii portofoliilor economiei, dezvoltării productive şi agriculturii şi pescuitului. Sergio Massa a fost ales pentru a-l conduce. 

Massa a prezentat un plan de redresare economică

Președinte al Camerei Deputaților și cu experiență de guvernare, Massa este o figură cunoscută în politica argentiniană. A fost șef de cabinet în guvernul Cristinei, dar s-a despărțit de ea și, în 2015, a candidat la președinte, promițând că o va aresta pentru corupție dacă va fi ales. Patru ani mai târziu, a renunţat la o a doua candidatură prezidențială pentru a-l susține pe Fernández, aliindu-se din nou cu kirchnerismul. 

La învestitura  de miercuri (3 august), Massa a prezentat un plan de redresare economică cu măsuri de stabilizare a piețelor valutare, de refacere a rezervelor Băncii Centrale, de încurajare a exporturilor, de compensare a pierderilor salariale și de revizuire a cheltuielilor sociale. 

Pachetul pune ajustarea fiscală în centrul politicii economice, într-un semn clar făcut investitorilor, dar a fost întâmpinat cu scepticism de analiști și de băncile internaționale, care se îndoiesc de capacitatea guvernului de a limita creşterea deficitului public. 

Din punct de vedere politic, ascensiunea lui Massa dezvăluie fragilitatea președintelui, care trece printr-o luptă fratricidă cu vicepreședinta sa. Noul ministru este de așteptat să acționeze ca un fel de prim-ministru, răpindu-i și mai multă putere şi credibilitate lui Fernández. 

Cristina, pe lângă faptul că trebuie să recurgă la fostul ei rival, este acum nevoită să susțină politici economice pe care le-a criticat mereu, ca o recunoaștere a eșecului măsurilor adoptate până acum pentru salvarea guvernului kirchnerist, notează folha.uol.com.br. (Editorial)

(Traducerea Rador)