Criza economică din Brazlia, prioritatea urmașilor președintei demise în Senat

Criza economică din Brazlia, prioritatea urmașilor președintei demise în Senat

Noul președinte brazilian, Michel Temer (76 de ani), a fost huiduit la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Rio, a fost acuzat că a luat mită, iar economia țării, pe care trebuie să o salveze, este în prag de colaps.

Deși a scăpat de rivala sa, președinta Dilma Rousseff, în urma bătăliei pentru destituirea ei din funcție, greul abia începe pentru Michel Temer. Roberto Requião, senator din partidul lui Temer, care a făcut excepție de la regulă și s-a aflat în tabăra Dilmei, i-a atras atenția acestuia că trebuie să se pregătească pentru o perioadă de adânci diviziuni în societatea braziliană.

Scandaluri de corupție

Într-o analiză publicată de New York Times se arată că cea mai mare provocare pe care o are în față noul șef de stat, fost vicepreședinte până la începutul acestui an, este relansarea economică.

PIB-ul Braziliei pe cap de locuitor a scăzut cu 9,7%, în ultimii doi ani, iar agențiile de rating consideră că țara se îndreaptă spre o criză financiară, mai mare decât cea din anii 1980, considerați „deceniul pierdut”, când Brazilia s-a luptat cu hiperinflația.

Senatul a demis-o, miercuri, pe Dilma Rousseff, prima președintă a țării, la capătul unei acerbe lupte pentru putere, care a consumat națiunea timp de luni întregi și a „învins” unul dintre cele mai puternice partide politice de pe continentul sud-american.

Senatul a votat cu 61 la 20 pentru inculparea Dilmei Rousseff, acuzată că a manipulat fonduri de la bugetul federal încercând să ascundă problemele economice ale țării.

În luna mai, Rousseff a fost suspendată din funcție, pentru a putea fi trimisă în judecată, iar analiștii spun că, de fapt, politicienii au „judecat- o” și au declarato vinovată cu mult timp înainte.

Potrivit opoziţiei, Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare, neînscrise în buget, în 2014 şi 2015 şi ar fi „cosmetizat” conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor şi a favoriza realegerea sa în 2014.

„Lovitură de stat”

Se pune astfel capăt celor 13 ani de guvernare de stânga, a Partidului Muncitorilor, timp în care economia Braziliei a înflorit, iar clasa de mijloc s-a ridicat foarte mult. Numeroase scandaluri de corupție, criza economică și faptul că guvernul n-a ascultat nemulțumirile populației au făcut ca sprijinul pentru Rousseff să scadă din ce în ce mai mult.

Rousseff și susținătorii săi spun că este vorba despre o lovitură de stat, care subminează democrația tânără a Braziliei.

Gestul nu va face ca oamenii de rând să aibă mai multă încredere în liderii țării, nici nu va duce la scăderea corupției, ci este perceput doar ca un transfer de putere de la o tabără coruptă la alta.