CRIZA DIN UCRAINA. Trupele guvernamentale și rebelii separatiști încep retragerea armamentului ușor
- Simona Stupar
- 3 octombrie 2015, 10:35
Forțele guvernamentale și cele separatiste din estul Ucrainei sunt așteptate să înceapă retragerea armamentului șușor din linia de contact a frontului, azi, scrie BBC News. Acțiunea a fost anunțată la o întâlnire a liderilor din Ucraina, Rusia, Germania și Franța, ieri, la Paris.
Armele mai ușoare, cu calibrul mai mic de 100 mm, ar trebui retrase de pe front, în etape, iar procesul ar trebui finalizat în 41 de zile, a anunțat Ucraina.
Moscova neagă că ar fi trimis trupe și armament separatiștilor pro-ruși. Cu toate acestea, Kremlinul admite că „voluntari” ruși luptă alături de rebeli, în Donetsk și Lugansk.
Pe de altă parte, observatori internaționali ai OSCE au anunțat, ieri, că au văzut mai multe lansatoare de rachete TOS-1 Buratino în Lugansk. Un purtător de cuvânt al misiunii OSCE în Ucraina a declarat că descoperirera este extrem de importantă, având în vedere distrugerile pe care le poate produce o astfel de armă. Rebelii nu au negat informațiile cuprinse în raportul OSCE.
La Paris, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu Petro Poroșenko, Francois Hollande și Angela Merkel, pentru prima dată de la încheierea acordului de pace pentru Ucraina, în Minsk, în februarie. Așa numita întâlnire ân format Normandia a luat în discuție toate elementele acordului, inclusiv stadiul alegerilor locale din regiunile rebele și retragerea armelor de pe linia de contact.
La finalul întrevederii, Hollande a declarat că retragerea armamentului va începe vineri, iar Poroșenko a confirmat ulterior această afirmație, în limba ucraineană.
Guvernul de la Kiev și rebelii au căzut de acord anterior să retragă armele ușoare, cu calibrul mai mic de 100 mm, de pe frontul ucrainean.
Poroșenko a declarat că acest proces va continua apoi, în etape, până când se va încheia, după 41 de zile. retragerea include nu doar piesele de artileri, ci și „tancurile și mortierele”.
În ceea ce privește alegerile din zonele controlate de rebeli, liderul francez a spus că acestea trebuie să aibă loc conform cu legile ucrainene, așa cum sunt cuprinse în acordul de la Minsk. Și Merkel a subliniat acest lucru, ca și progresul făcut în timpul discuțiilor.
Poroșenko a spus că cei patru lideri susțin ideea unor alegeri bazate exclusiv pe legislația ucraineană și prezența observatorilor OSCE la scrutin, iar aceștia să aibă acces complet.
Totuși, rebelii au afirmat înaintea întâlnirii de la Paris că ei vor organiza alegerile locale în termenii proprii. Kiev, însă, atrage atenția că astfel de alegeri, care nu respectă legea ucraineană, vor fi „false” și nu vor fi luate în considerare.
Armistițiul din estul Ucrainei este pus în practică, deși mai există informații privind ocazionale schimburi de focuri între cele două părți. Luptele au început în Ucraina în aprilie 2014, după ce Rusia a anunțat anexarea Peninsulei Crimeea, care aparținuse Ucrainei.